Gevulde courgette van de rookplank

Recept afdrukken
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht
Trefwoord Courgette, rookplankje
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Porties 4 personen

Equipment

  • 1x Western Red Cedar rookplank
  • gietijzeren koekenpan (skillet)
  • theelepel of meloenbolletjes lepel (om de courgette uit te hollen)
  • kernthermometer

Ingrediënten

  • 4 bolcourgettes gewassen
  • 2 teentjes knoflook in dunne plakjes
  • 1 grote rode ui fijngesnipperd
  • 1 wortel gewassen en in kleine blokjes gesneden
  • 2 stengels bleekselderij gewassen en in kleine blokjes gesneden
  • 1 chilipeper zaadjes verwijderd en in ringetjes gesneden
  • 2 bollen mozzarella in plakjes gesneden
  • 1 bakje Italiaanse verse kruiden (tijm, rozemarijn, salie en oregano), fijngehakt
  • 400 g half om half gehakt
  • 1 el tomatenpuree
  • 250 g tomatenblokjes
  • 100 ml rode wijn
  • 100 g geraspte Italiaanse kaas
  • ½ citroen
  • zout en peper
  • olijfolie

Instructies

  • Leg de Western Red Cedar rookplank voor gebruik 1-2 uur onder water.
  • Snijd voorzichtig de bovenkant van de courgette af, ca. 1 cm van de bovenkant zodat de steel aan het kapje blijft zitten. Je kunt er zelf voor kiezen om het kapje erop te leggen tijdens de bereiding. Indien nodig snijd je aan de onderkant ook een klein plakje af zodat de courgette stevig blijft staan.
  • Verwijder het vruchtvlees en hol de courgette voorzichtig uit tot er een rand van 1 cm overblijft. Zorg ervoor dat je niet te diep uitholt, anders lopen die heerlijke sappen er aan de onderkant uit. Bewaar het vruchtvlees van 2 courgettes. Hak dit fijn om later toe te voegen aan de vulling. Wrijf de binnenkant van de courgette in met de citroen om verkleuren te voorkomen.
  • Verwarm de pan, doe er wat olijfolie in en fruit de ui, knoflook, wortel, bleekselderij en de helft van de chilipeper tot ze wat zachter zijn.
  • Voeg het gehakt, overgebleven vruchtvlees van de courgette en de fijngesneden kruiden toe en en bak rustig aan tot het gehakt gaar is.
  • Doe nu de tomatenpuree erbij en verwarm 2 minuten mee om te ontzuren. Blus de pan vervolgens af met de rode wijn en laat een paar minuten zachtjes doorkoken. Voeg de tomatenblokjes toe en roer door.
  • Proef de vulling en voeg eventueel nog wat zout en peper naar smaak toe. Laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Vul nu de bolcourgettes met de mozzarellaplakjes en het gehaktmengsel, begin met de mozzarella en bouw de vulling afwisselend op. Als de courgettes gevuld zijn bestrooi je ze met de geraspte kaas.
  • Richt de barbecue in voor de directe methode. Gril de bereidingszijde van de plank ca. 20 seconden voor. Plaats de bolcourgettes op de voorgegrilde zijde en sluit de deksel van de barbecue.
  • Zodra de courgettes een kerntemperatuur van ongeveer 70°C hebben zijn ze klaar. Laat de courgettes 10 minuten rusten voor het aansnijden en serveer 1 bolcourgette per persoon.

Notities

Tip
  • Op dit moment loopt er een mooie abonnementenactie met Rookplankje. Wordt abonnee op Fire&Food en ontvang als welkomstcadeau een set van zes rookplankjes -> Klik hier voor deze actie.
Dit recept is i.s.m. Rookplankje.nl

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

KellyBronze kalkoen van de bbq
KellyBronze kalkoen van de bbq

KellyBronze kalkoen van de bbq vuurbestendige schaal, waar de kalkoen in pastkernthermometer 1 KellyBronze kalkoen à 3 kgzout en peper1 glas water Haal de kalkoen uit de koelkast en laat hem 1 uur op kamertemperatuur komen.Laat de kleine donkere veertjes gewoon zitten...

Zalm Wellington
Zalm Wellington

  Zalm Wellington wokdeegrollerpizzasteen 600 g zalm (zonder huid)1 rol bladerdeegneutrale olie200 g verse spinazie200 g champignon2 teentjes knoflook1 el mosterdzest van een limoen1 eizout en peper Richt de barbecue in met een direct en indirect gedeelte en...

Gerookte runderwangen
Gerookte runderwangen

  Gerookte runderwangen 1 handvol rookhoutkernthermometer 1-1,2 kg runderwangenbbq-rub (naar keuze)1 fles bier (Fire&Food BBQ IPA)50 g roomboter2-3 el bruine suiker Richt de barbecue in voor de indirecte methode en verwarm hem voor op 135°C.Verwijder...

KellyBronze kalkoen van de bbq
Pizza-breekbrood

  Pizza-breekbrood pizzasteen 1 breekbrood1 potje tomatensaus1 bol mozzarella½ zakje jong belegen kaas10-12 plakjes pepperoni of salamikruidenboter75 g gezouten boter3 teentjes knoflook1 el verse salie2 tl gedroogde basilicum1 tl gedroogde oregano1 tl gedroogde...

Bieslook-knoflook boter
Bieslook-knoflook boter

  Bieslook-knoflook boter huishoudfolie 400 g roomboter (ongezouten)olijfolie2 bollen knoflook200 g barbecurub (naar keuze)3 el bieslook (fijngesneden) Snijd de bovenkant van de knoflookbol er af en doe er wat olijfolie op.Leg deze bol een uur op een barbecue van...