Kerstmisburger met bacon-cranberryjam

Recept afdrukken
Gang Hoofdgerecht
Trefwoord bacon, barbecue, barbecuerub, broodje, buiten koken, burger, hamburger, kerst, napoleon grills
Bereidingstijd 35 minuten
Porties 4 personen

Ingrediënten

  • 600 g kalkoengehakt
  • 4 eieren
  • 1 stuk cheddarkaas
  • 2 blaadjes sla
  • 4 hamburgerbroodjes

rub

  • 1 tl cayennepeper
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl uienpoeder
  • 2 tl paprikapoeder
  • zout en peper

bacon-cranberryjam

  • 100 g ontbijtspek
  • 1 tomaat
  • 6 el cranberryjam
  • 1 el ketchup
  • 2 el azijn
  • 2 rl cranberry’s
  • peper

Instructies

  • Verwarm de barbecue voor op 180°C en richt in voor de indirecte methode.
  • Snijd het ontbijtspek in reepjes. Snijd de tomaat in blokjes en snipper het sjalotje. Bak de ontbijtspekreepjes uit in een pan zonder olie of boter. Voeg na 2 minuten de blokjes tomaat en sjalot toe. Voeg vervolgens na 5 minuten de cranberryjam, ketchup, azijn en cranberry’s toe. Laat 5 minuten door pruttelen op laag vuur. Breng de jam op smaak met peper.
  • Meng de ingrediënten voor de rub. Doe het gehakt in een kom en kneed het kruidenmengsel door het gehakt.
  • Vorm van het gehakt 4 burgers. Gril de burgers op het indirecte gedeelte tot het een kerntemperatuur van 70°C heeft bereikt. Bedek op het laatst met de plakjes cheddar.
  • Snijd de broodjes open en gril ze kort op het rooster.
  • Doe een scheutje olie in de pan. Breek in een glas een ei. Zet in de pan de steekring en schenk hierin het ei. Bak zo vier eieren. Bestrooi met zout en peper. Haal het gebakken eitje uit de steekring en leg apart.
  • Beleg de onderkant van het broodje met een beetje bacon-cranberryjam, de sla, de hamburger, het gebakken eitje, nog wat bacon-cranberryjam en de bovenkant van het broodje. Serveer direct.

Video

Notities

Extra nodig
  • gietijzeren pan
  • steekring
  • kernthermometer
Deze video is i.s.m. Napoleon Grills gemaakt.

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

Teriyaki Pina Colada Burger
Teriyaki Pina Colada Burger

  Teriyaki Pina Colada Burger keukenmachine met gehaktmolenkwastjekernthermometeraluminiumfolie 780 g runderlappen20 g speklapjes80 ml teriyakisaus1 ananas1 zakje geraspte kaas8 plakjes ontbijtspek4 hamburgerbroodjeszout en peperPina Coladasaus300 ml kokosroom150...

Dutch style bbq-mussels
Dutch style bbq-mussels

  Dutch style bbq-mussels gietijzeren pan 2 kg verse mosselen300 g spek50 g gezouten roomboter800 g Hollandse roerbakgroenten2 el Roquefort250 ml kookroomstokbroodbieslook Bereid een bbq voor op directe bereiding met een temperatuur van 180°C.Spoel intussen de...

Gekruide lamsrack met citrussalade
Gekruide lamsrack met citrussalade

  Gekruide lamsrack met citrussalade kernthermometer 2 lamsracksolijfolierub2 tl zout2 tl gemalen komijn1 tl gemalen koriander1 tl gemalen kardemom½ tl chiliflakes½ tl zwarte pepercitrussalade1 bloedsinaasappelen1 sinaasappel1 grapefruit2 lente-uitjes8...

BBQ-bearclaw of BBQ-berenklauw
BBQ-bearclaw of BBQ-berenklauw

  BBQ-bearclaw / BBQ-berenklauw pankernthermometerhouten satéprikkers 500 g rundergehakt1 el bbq-rub2 uienbbq-sauszout en pepersatésaus150 g pindakaas2 el mirin2½ el sojasaus2 tl honing½ tl knoflookpoeder80 ml kokend water Richt de barbecue in met een indirect en...

BBQ-carnitas in bao buns
BBQ-carnitas in bao buns

  BBQ-carnitas in bao buns kernthermometerDutch Oven procureur van ca. 1100 grambbq-rublittle gembao bunslente-uikruidenmengsel2 el basterdsuiker1 el oregano2 tl komijnpoeder1 tl paprikapoeder1 ui5 teentjes knoflook1 rode peper2 laurierblaadjes1 sinaasappel4 el...