Kerstmisburger met bacon-cranberryjam

Recept afdrukken
Gang Hoofdgerecht
Trefwoord bacon, barbecue, barbecuerub, broodje, buiten koken, burger, hamburger, kerst, napoleon grills
Bereidingstijd 35 min
Porties 4 personen

Ingrediënten

  • 600 g kalkoengehakt
  • 4 eieren
  • 1 stuk cheddarkaas
  • 2 blaadjes sla
  • 4 hamburgerbroodjes

rub

  • 1 tl cayennepeper
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl uienpoeder
  • 2 tl paprikapoeder
  • zout en peper

bacon-cranberryjam

  • 100 g ontbijtspek
  • 1 tomaat
  • 6 el cranberryjam
  • 1 el ketchup
  • 2 el azijn
  • 2 rl cranberry’s
  • peper

Instructies

  • Verwarm de barbecue voor op 180°C en richt in voor de indirecte methode.
  • Snijd het ontbijtspek in reepjes. Snijd de tomaat in blokjes en snipper het sjalotje. Bak de ontbijtspekreepjes uit in een pan zonder olie of boter. Voeg na 2 minuten de blokjes tomaat en sjalot toe. Voeg vervolgens na 5 minuten de cranberryjam, ketchup, azijn en cranberry’s toe. Laat 5 minuten door pruttelen op laag vuur. Breng de jam op smaak met peper.
  • Meng de ingrediënten voor de rub. Doe het gehakt in een kom en kneed het kruidenmengsel door het gehakt.
  • Vorm van het gehakt 4 burgers. Gril de burgers op het indirecte gedeelte tot het een kerntemperatuur van 70°C heeft bereikt. Bedek op het laatst met de plakjes cheddar.
  • Snijd de broodjes open en gril ze kort op het rooster.
  • Doe een scheutje olie in de pan. Breek in een glas een ei. Zet in de pan de steekring en schenk hierin het ei. Bak zo vier eieren. Bestrooi met zout en peper. Haal het gebakken eitje uit de steekring en leg apart.
  • Beleg de onderkant van het broodje met een beetje bacon-cranberryjam, de sla, de hamburger, het gebakken eitje, nog wat bacon-cranberryjam en de bovenkant van het broodje. Serveer direct.

Video

Notities

Extra nodig
  • gietijzeren pan
  • steekring
  • kernthermometer
Deze video is i.s.m. Napoleon Grills gemaakt.

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

BBQ honey chicken wings
BBQ honey chicken wings

  BBQ honey chicken wings gietijzeren pankernthermometer 1 kg kippenvleugelsmarinade6 el sojasausflinke scheut olijfolie1 el zoetzure chilisaus1 el kiprub1 el pilipili kruiden of chilipoeder1 tl zout1 tl knoflookpoederglaze3 teentjes knoflook1 ui4 el ketchup2 el...

Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout
Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout

  Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout kernthermometeraluminiumfolievijzel 1 varkensrack (ca. 1,3 kg)oliezoethoutrub1 el zwarte peper1 el zoethoutpoeder1 el zout10 pimentbolletjes Richt de barbecue in voor de indirecte methode en verhit tot...

Cinnamon Beef Roll – hartige kaneelbroodjes
Cinnamon Beef Roll – hartige kaneelbroodjes

  Cinnamonbeef roll met peren-bbqsaus gietijzeren panpizzasteenbakpapierrasp 250 g rundergehakt1 sjalotje1 el sambalolie1 pak kant-en-klaar kaneelbroodjesperen-bbqglaze90 ml tomatenketchup2 tl worcestersaus1 tl azijn1 el bruinebasterdsuiker1 tl paprikapoeder½ tl...

Pittig broodje BBQ-rund
Pittig broodje BBQ-rund

  Pittig broodje BBQ-rund gietijzeren panhandjevol 2 el plantaardige olie1 ui2 teentjes knoflook1 rode peper700 g rundergehakt1 el tomatenpuree2 tl kerriepoeder1 tl tabasco1 el bloem400 g gehakte tomaten in blik2 el chutney150 ml water4 eierenkoriander (ter...

Geplankte kabeljauw met kokosrijst
Geplankte kabeljauw met kokosrijst

Geplankte kabeljauw met kokosrijst gietijzeren panrookplankkernthermometer 4 stevige witte visfilets (wij gebruiken kabeljauw)2 tl olieverse koriander (ter garnering)kokosrijst190 g jasmijnrijst270 ml blikje kokosmelk120 ml koud waterThaise dressing2 el zoete...