Kerstmisburger met bacon-cranberryjam

Recept afdrukken
Gang Hoofdgerecht
Trefwoord bacon, barbecue, barbecuerub, broodje, buiten koken, burger, hamburger, kerst, napoleon grills
Bereidingstijd 35 minuten
Porties 4 personen

Ingrediënten

  • 600 g kalkoengehakt
  • 4 eieren
  • 1 stuk cheddarkaas
  • 2 blaadjes sla
  • 4 hamburgerbroodjes

rub

  • 1 tl cayennepeper
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl uienpoeder
  • 2 tl paprikapoeder
  • zout en peper

bacon-cranberryjam

  • 100 g ontbijtspek
  • 1 tomaat
  • 6 el cranberryjam
  • 1 el ketchup
  • 2 el azijn
  • 2 rl cranberry’s
  • peper

Instructies

  • Verwarm de barbecue voor op 180°C en richt in voor de indirecte methode.
  • Snijd het ontbijtspek in reepjes. Snijd de tomaat in blokjes en snipper het sjalotje. Bak de ontbijtspekreepjes uit in een pan zonder olie of boter. Voeg na 2 minuten de blokjes tomaat en sjalot toe. Voeg vervolgens na 5 minuten de cranberryjam, ketchup, azijn en cranberry’s toe. Laat 5 minuten door pruttelen op laag vuur. Breng de jam op smaak met peper.
  • Meng de ingrediënten voor de rub. Doe het gehakt in een kom en kneed het kruidenmengsel door het gehakt.
  • Vorm van het gehakt 4 burgers. Gril de burgers op het indirecte gedeelte tot het een kerntemperatuur van 70°C heeft bereikt. Bedek op het laatst met de plakjes cheddar.
  • Snijd de broodjes open en gril ze kort op het rooster.
  • Doe een scheutje olie in de pan. Breek in een glas een ei. Zet in de pan de steekring en schenk hierin het ei. Bak zo vier eieren. Bestrooi met zout en peper. Haal het gebakken eitje uit de steekring en leg apart.
  • Beleg de onderkant van het broodje met een beetje bacon-cranberryjam, de sla, de hamburger, het gebakken eitje, nog wat bacon-cranberryjam en de bovenkant van het broodje. Serveer direct.

Video

Notities

Extra nodig
  • gietijzeren pan
  • steekring
  • kernthermometer
Deze video is i.s.m. Napoleon Grills gemaakt.

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

Gerookte runderwangen
Gerookte runderwangen

  Gerookte runderwangen 1 handvol rookhoutkernthermometer 1-1,2 kg runderwangenbbq-rub (naar keuze)1 fles bier (Fire&Food BBQ IPA)50 g roomboter2-3 el bruine suiker Richt de barbecue in voor de indirecte methode en verwarm hem voor op 135°C.Verwijder...

Pizza-breekbrood
Pizza-breekbrood

  Pizza-breekbrood pizzasteen 1 breekbrood1 potje tomatensaus1 bol mozzarella½ zakje jong belegen kaas10-12 plakjes pepperoni of salamikruidenboter75 g gezouten boter3 teentjes knoflook1 el verse salie2 tl gedroogde basilicum1 tl gedroogde oregano1 tl gedroogde...

Bieslook-knoflook boter
Bieslook-knoflook boter

  Bieslook-knoflook boter huishoudfolie 400 g roomboter (ongezouten)olijfolie2 bollen knoflook200 g barbecurub (naar keuze)3 el bieslook (fijngesneden) Snijd de bovenkant van de knoflookbol er af en doe er wat olijfolie op.Leg deze bol een uur op een barbecue van...

Brine/pekel voor (kerst)kalkoen
Brine/pekel voor (kerst)kalkoen

  Brine/pekel voor (kerst)kalkoen emmer 1 kalkoen3,5 l karnemelk3,5 l water400 g zeezout48 g barbecuerub naar keuze (tip gebruik een All Purpose Rub) Voeg 200 gram zout aan de karnemelk, roer totdat het zout is opgelost. Voeg dan de barbecuerub toe. Daarna kan...

Kicken Kerstkalkoen
Kicken Kerstkalkoen

  Kicken Kerstkalkoen handjevol rookhoutkernthermometer 4,5 kg kalkoen (uit de brine)barbecurub naar keuze (bv een All Purpuse Rub)bieslook-kruidenboter (zie recept) Snijd de boterstaaf in schijfjes van ca. 0,5 cm dikte.Maak de huid bij de borst wat los zodat je...