
Kerstmisburger met bacon-cranberryjam
Ingrediënten
- 600 g kalkoengehakt
- 4 eieren
- 1 stuk cheddarkaas
- 2 blaadjes sla
- 4 hamburgerbroodjes
rub
- 1 tl cayennepeper
- 1 tl knoflookpoeder
- 1 tl uienpoeder
- 2 tl paprikapoeder
- zout en peper
bacon-cranberryjam
- 100 g ontbijtspek
- 1 tomaat
- 6 el cranberryjam
- 1 el ketchup
- 2 el azijn
- 2 rl cranberry’s
- peper
Instructies
- Verwarm de barbecue voor op 180°C en richt in voor de indirecte methode.
- Snijd het ontbijtspek in reepjes. Snijd de tomaat in blokjes en snipper het sjalotje. Bak de ontbijtspekreepjes uit in een pan zonder olie of boter. Voeg na 2 minuten de blokjes tomaat en sjalot toe. Voeg vervolgens na 5 minuten de cranberryjam, ketchup, azijn en cranberry’s toe. Laat 5 minuten door pruttelen op laag vuur. Breng de jam op smaak met peper.
- Meng de ingrediënten voor de rub. Doe het gehakt in een kom en kneed het kruidenmengsel door het gehakt.
- Vorm van het gehakt 4 burgers. Gril de burgers op het indirecte gedeelte tot het een kerntemperatuur van 70°C heeft bereikt. Bedek op het laatst met de plakjes cheddar.
- Snijd de broodjes open en gril ze kort op het rooster.
- Doe een scheutje olie in de pan. Breek in een glas een ei. Zet in de pan de steekring en schenk hierin het ei. Bak zo vier eieren. Bestrooi met zout en peper. Haal het gebakken eitje uit de steekring en leg apart.
- Beleg de onderkant van het broodje met een beetje bacon-cranberryjam, de sla, de hamburger, het gebakken eitje, nog wat bacon-cranberryjam en de bovenkant van het broodje. Serveer direct.