Knolselderij met zoete chilidressing

Recept afdrukken
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht
Trefwoord BrickNic, karamel, karamelliseren, knolselderij
Bereidingstijd 3 uur
Porties 2 personen

Equipment

  • Bricknic
  • Frituurpan/gietijzeren pan

Ingrediënten

  • 1 knolselderij ca. 800g
  • 70 ml olijfolie
  • 2 el zeezout

zoete chilisaus

  • 100 ml zonnebloemolie
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 rode chilipepers
  • 2 steranijs
  • 2 el zwarte sesamzaadjes
  • 2 el rijstazijn
  • 80 ml sojasaus
  • 3 el ahornsiroop
  • 4 el gehakte bieslook

Instructies

  • Verwarm de barbecue voor op 180°C en richt in voor de indirecte methode (of zet de Bricknic tussen de kooltjes).
  • Was de knolselderij zorgvuldig, snijd alleen de wortel eraf en laat de schil zitten. Prik de knolselderij rondom in met een vork (ca. 50 gaatjes) en snijd hem in kwarten zodat de knolselderij in de Bricknic past.
  • Leg de knolselderij in de ene helft van de Bricknic en zet dit in de barbecue (op het indirecte gedeelte of tussen de kooltjes).
  • Giet er olijfolie over en bestrooi met zeezout en laat het dit ca. 2,5 uur bakken. Na 30-35 minuten laat de knolselderij zijn vocht los (hier zitten veel suikers in). Besprenkel nu elke 30-40 minuten de knolselderij hiermee, waardoor je de knolselderij gaat karamelliseren.
  • Maak ondertussen de zoete chilisaus. Frituur in de 100 ml zonnebloemolie de teentjes knoflook, de hele chilipepers en steranijs krokant (pas op laat ze niet verbranden). Laat het oliemengsel afkoelen en haal de knoflook, chilipepers en anijs eruit en leg dit apart.
  • Doe de rest van de ingrediënten bij de afgekoelde olie. Giet wat van de olie over de knolselderij en laat wat achter om in te dippen. Gebruik de achtergehouden knoflook, chilipepers en steranijs als garnering van het gerecht.

Notities

Tip
Serveer dit gerecht met een hasselback van rode biet, klik hier voor het recept.
Dit recept is gemaakt door @copper_and_fire voor Bricknic.

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

BBQ honey chicken wings
BBQ honey chicken wings

  BBQ honey chicken wings gietijzeren pankernthermometer 1 kg kippenvleugelsmarinade6 el sojasausflinke scheut olijfolie1 el zoetzure chilisaus1 el kiprub1 el pilipili kruiden of chilipoeder1 tl zout1 tl knoflookpoederglaze3 teentjes knoflook1 ui4 el ketchup2 el...

Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout
Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout

  Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout kernthermometeraluminiumfolievijzel 1 varkensrack (ca. 1,3 kg)oliezoethoutrub1 el zwarte peper1 el zoethoutpoeder1 el zout10 pimentbolletjes Richt de barbecue in voor de indirecte methode en verhit tot...

Cinnamon Beef Roll – hartige kaneelbroodjes
Cinnamon Beef Roll – hartige kaneelbroodjes

  Cinnamonbeef roll met peren-bbqsaus gietijzeren panpizzasteenbakpapierrasp 250 g rundergehakt1 sjalotje1 el sambalolie1 pak kant-en-klaar kaneelbroodjesperen-bbqglaze90 ml tomatenketchup2 tl worcestersaus1 tl azijn1 el bruinebasterdsuiker1 tl paprikapoeder½ tl...

Pittig broodje BBQ-rund
Pittig broodje BBQ-rund

  Pittig broodje BBQ-rund gietijzeren panhandjevol 2 el plantaardige olie1 ui2 teentjes knoflook1 rode peper700 g rundergehakt1 el tomatenpuree2 tl kerriepoeder1 tl tabasco1 el bloem400 g gehakte tomaten in blik2 el chutney150 ml water4 eierenkoriander (ter...

Geplankte kabeljauw met kokosrijst
Geplankte kabeljauw met kokosrijst

Geplankte kabeljauw met kokosrijst gietijzeren panrookplankkernthermometer 4 stevige witte visfilets (wij gebruiken kabeljauw)2 tl olieverse koriander (ter garnering)kokosrijst190 g jasmijnrijst270 ml blikje kokosmelk120 ml koud waterThaise dressing2 el zoete...