Knolselderij met zoete chilidressing

Recept afdrukken
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht
Trefwoord BrickNic, karamel, karamelliseren, knolselderij
Bereidingstijd 3 uur
Porties 2 personen

Equipment

  • Bricknic
  • Frituurpan/gietijzeren pan

Ingrediënten

  • 1 knolselderij ca. 800g
  • 70 ml olijfolie
  • 2 el zeezout

zoete chilisaus

  • 100 ml zonnebloemolie
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 rode chilipepers
  • 2 steranijs
  • 2 el zwarte sesamzaadjes
  • 2 el rijstazijn
  • 80 ml sojasaus
  • 3 el ahornsiroop
  • 4 el gehakte bieslook

Instructies

  • Verwarm de barbecue voor op 180°C en richt in voor de indirecte methode (of zet de Bricknic tussen de kooltjes).
  • Was de knolselderij zorgvuldig, snijd alleen de wortel eraf en laat de schil zitten. Prik de knolselderij rondom in met een vork (ca. 50 gaatjes) en snijd hem in kwarten zodat de knolselderij in de Bricknic past.
  • Leg de knolselderij in de ene helft van de Bricknic en zet dit in de barbecue (op het indirecte gedeelte of tussen de kooltjes).
  • Giet er olijfolie over en bestrooi met zeezout en laat het dit ca. 2,5 uur bakken. Na 30-35 minuten laat de knolselderij zijn vocht los (hier zitten veel suikers in). Besprenkel nu elke 30-40 minuten de knolselderij hiermee, waardoor je de knolselderij gaat karamelliseren.
  • Maak ondertussen de zoete chilisaus. Frituur in de 100 ml zonnebloemolie de teentjes knoflook, de hele chilipepers en steranijs krokant (pas op laat ze niet verbranden). Laat het oliemengsel afkoelen en haal de knoflook, chilipepers en anijs eruit en leg dit apart.
  • Doe de rest van de ingrediënten bij de afgekoelde olie. Giet wat van de olie over de knolselderij en laat wat achter om in te dippen. Gebruik de achtergehouden knoflook, chilipepers en steranijs als garnering van het gerecht.

Notities

Tip
Serveer dit gerecht met een hasselback van rode biet, klik hier voor het recept.
Dit recept is gemaakt door @copper_and_fire voor Bricknic.

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

Dutch style bbq-mussels
Dutch style bbq-mussels

Dutch style bbq-mussels gietijzeren pan 2 kg verse mosselen300 g spek50 g gezouten roomboter800 g Hollandse roerbakgroenten2 el Roquefort250 ml kookroomstokbroodbieslook Bereid een bbq voor op directe bereiding met een temperatuur van 180°C.Spoel intussen de mosselen...

Gekruide lamsrack met citrussalade
Gekruide lamsrack met citrussalade

  Gekruide lamsrack met citrussalade kernthermometer 2 lamsracksolijfolierub2 tl zout2 tl gemalen komijn1 tl gemalen koriander1 tl gemalen kardemom½ tl chiliflakes½ tl zwarte pepercitrussalade1 bloedsinaasappelen1 sinaasappel1 grapefruit2 lente-uitjes8...

BBQ-bearclaw of BBQ-berenklauw
BBQ-bearclaw of BBQ-berenklauw

  BBQ-bearclaw / BBQ-berenklauw pankernthermometerhouten satéprikkers 500 g rundergehakt1 el bbq-rub2 uienbbq-sauszout en pepersatésaus150 g pindakaas2 el mirin2½ el sojasaus2 tl honing½ tl knoflookpoeder80 ml kokend water Richt de barbecue in met een indirect en...

Dutch style bbq-mussels
BBQ-carnitas in bao buns

  BBQ-carnitas in bao buns kernthermometerDutch Oven procureur van ca. 1100 grambbq-rublittle gembao bunslente-uikruidenmengsel2 el basterdsuiker1 el oregano2 tl komijnpoeder1 tl paprikapoeder1 ui5 teentjes knoflook1 rode peper2 laurierblaadjes1 sinaasappel4 el...

BBQ Smoked Spatchcock Chicken
BBQ Smoked Spatchcock Chicken

  BBQ Smoked Spatchcock Chicken Beer Barrel chunksgevogelteschaargietijzeren koekenpan (skillet)fijne raspspray-bottle (plantenspuit)kernthermometeraluminiumfolie 1 hele kip500 g voorgegaarde krieltjes in de schil1 el bbq-rubolijfolie1 flesje bier (bv...