Salty surf & turf

Recept afdrukken
Gang Hoofdgerecht
Trefwoord gamba, himalaya, ribeye, Surf & Turf, zoutplank, zoutsteen
Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 15 min
Porties 4 personen

Equipment

  • zoutsteen
  • keukenpapier
  • aluminiumfolie

Ingrediënten

  • 800 g ribeye
  • 16 grote gamba’s

Instructies

  • Richt de barbecue in met twee of drie zones met verschillende temperatuur. Leg de steen eerst een kwartier op het koele deel. Schuif hem vervolgens naar de hete zone. En laat hem daar verder opwarmen. Dat duurt dan nog ongeveer een kwartier. Zorg dat het vuur uiteindelijk een temperatuur heeft van 220°C. Je moet de steen echt voorzichtig opwarmen en dus starten met de koude zone. Anders loop je echt het risico dat de steen breekt.
  • Het mooie is, dat vlees en vis eigenlijk geen zout, kruiden of vet nodig hebben bij bereiding op de zoutsteen. Je houdt het dus heel puur. De steen zorgt voor de smaak. Omdat de steen (als hij goed heet is) niet plakt, heb je ook geen vet nodig.
  • Maak de gamba’s schoon (verwijder het darmkanaal). Verdeel de ribeye in 4 steaks. Leg het vlees op de hete zoutplank en laat even liggen (afhankelijk van de dikte van het vlees). Draai het om en gril naar de gewenste kerntemperatuur. Haal het vlees van de plank, pak het losjes in aluminiumfolie en laat even rusten.
  • Dep de zoutplank met keukenpapier schoon en gril nu de gamba’s. Serveer de ribeye samen met de gamba’s. Laat de plank afkoelen, maak hem schoon en hij is weer klaar voor een volgend gebruik.

Notities

Lees hier onze tips & tricks over de zoutsteen.

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

Bavette-saté met pittige pindasaus
Bavette-saté met pittige pindasaus

  Bavette-saté met pittige pindasaus houten satéprikkersgietijzeren pan 500 g bavette1 citroengrasstengel3 cm stuk gember1 teentje knoflook2 sjalotjes1 tl gemalen kurkuma1 tl gemalen komijn1 tl gemalen koriander1 el palmsuiker1/4 tl zoutpittige pindasaus80 ml...

Abrikoos-worstspiesjes met salie
Abrikoos-worstspiesjes met salie

  Abrikoos-worstspiesjes met salie kerntemperatuurmeterhandjevol rookchips 8 plakjes ontbijtspek2 el mosterd16 kleine worstjes (of 6 grote worstjes)16 gedroogde abrikozen16 verse salieblaadjes Richt de barbecue in voor de indirecte methode en verwarm hem voor op...

Koudgerookte BBQ-potsticker
Koudgerookte BBQ-potsticker

  Koudgerookte BBQ-potsticker koudrookgeneratorrookmotdumpling makerskilletaluminiumfolie 400 g chipolataworstjes1 pak dumplings (diepvries bij toko of groothandel)3 cm gemberwortel2 tl sesamoliezonnebloemolie150 ml water per baksessiekiemgroente (sesamzaadjes...

Whisky diamanthaas
Whisky diamanthaas

  Whisky diamanthaas gietijzeren koekenpankerntemperatuurmeter 3-4 diamanthaasjes (afhankelijk van het gewicht)1 bosje lente-ui (in ringen gesneden)2-4 el bourbon whisky4-5 el honing4-5 el sojasaus1 el neutrale oliezout en peper De diamanthaas is een zeer...

Koudgerookte zalm
Koudgerookte zalm

  Koudgerookte zalm barbecue met dekselcold smoke generatorhoutmot (beuken)plastic ziplockzak of vacuumzakbak of schaal (waar de zalm precies in past)houten plankkeukenpapier 500-750 g zalmfilet met huid150 g grof zeezout75 g licht bruine basterdsuiker1 el...