
Salty surf & turf
Equipment
- zoutsteen
- keukenpapier
- aluminiumfolie
Ingrediënten
- 800 g ribeye
- 16 grote gamba’s
Instructies
- Richt de barbecue in met twee of drie zones met verschillende temperatuur. Leg de steen eerst een kwartier op het koele deel. Schuif hem vervolgens naar de hete zone. En laat hem daar verder opwarmen. Dat duurt dan nog ongeveer een kwartier. Zorg dat het vuur uiteindelijk een temperatuur heeft van 220°C. Je moet de steen echt voorzichtig opwarmen en dus starten met de koude zone. Anders loop je echt het risico dat de steen breekt.
- Het mooie is, dat vlees en vis eigenlijk geen zout, kruiden of vet nodig hebben bij bereiding op de zoutsteen. Je houdt het dus heel puur. De steen zorgt voor de smaak. Omdat de steen (als hij goed heet is) niet plakt, heb je ook geen vet nodig.
- Maak de gamba’s schoon (verwijder het darmkanaal). Verdeel de ribeye in 4 steaks. Leg het vlees op de hete zoutplank en laat even liggen (afhankelijk van de dikte van het vlees). Draai het om en gril naar de gewenste kerntemperatuur. Haal het vlees van de plank, pak het losjes in aluminiumfolie en laat even rusten.
- Dep de zoutplank met keukenpapier schoon en gril nu de gamba’s. Serveer de ribeye samen met de gamba’s. Laat de plank afkoelen, maak hem schoon en hij is weer klaar voor een volgend gebruik.