Salty surf & turf

Recept afdrukken
Gang Hoofdgerecht
Trefwoord gamba, himalaya, ribeye, Surf & Turf, zoutplank, zoutsteen
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Porties 4 personen

Equipment

  • zoutsteen
  • keukenpapier
  • aluminiumfolie

Ingrediënten

  • 800 g ribeye
  • 16 grote gamba’s

Instructies

  • Richt de barbecue in met twee of drie zones met verschillende temperatuur. Leg de steen eerst een kwartier op het koele deel. Schuif hem vervolgens naar de hete zone. En laat hem daar verder opwarmen. Dat duurt dan nog ongeveer een kwartier. Zorg dat het vuur uiteindelijk een temperatuur heeft van 220°C. Je moet de steen echt voorzichtig opwarmen en dus starten met de koude zone. Anders loop je echt het risico dat de steen breekt.
  • Het mooie is, dat vlees en vis eigenlijk geen zout, kruiden of vet nodig hebben bij bereiding op de zoutsteen. Je houdt het dus heel puur. De steen zorgt voor de smaak. Omdat de steen (als hij goed heet is) niet plakt, heb je ook geen vet nodig.
  • Maak de gamba’s schoon (verwijder het darmkanaal). Verdeel de ribeye in 4 steaks. Leg het vlees op de hete zoutplank en laat even liggen (afhankelijk van de dikte van het vlees). Draai het om en gril naar de gewenste kerntemperatuur. Haal het vlees van de plank, pak het losjes in aluminiumfolie en laat even rusten.
  • Dep de zoutplank met keukenpapier schoon en gril nu de gamba’s. Serveer de ribeye samen met de gamba’s. Laat de plank afkoelen, maak hem schoon en hij is weer klaar voor een volgend gebruik.

Notities

Lees hier onze tips & tricks over de zoutsteen.

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

Thaise varkensspiesjes
Thaise varkensspiesjes

  Thaise varkensspiesjes houten satéprikkers 400 procureurlapjes50 ml kokosroom½ bosje koriander1 limoenmarinade50 ml kokosmelk5 teentjes knoflook2 el palmsuiker2 el vissaus1 el maïzena1 el neutrale olie1 el gehakte peterselie1 tl korianderzaad1 tl sojasaus1 tl...

Vegan pulled pork bagel
Vegan pulled pork bagel

  Vegan pulled pork bagel barbecue met dekselRVS GrillmandCold smoke generator (CSG)Rookmot Applealuminiumfoliegietijzeren koekenpan (skillet) of bakplaat 750 g oesterzwammen3 el bbq-rubscheutje arachideolie6 bio vegan bagels o.i.d. (wij gebruiken Pur Pain van de...

Kipsaté satay gai
Kipsaté satay gai

  Kipsaté satay gai houten satéprikkers of ijzeren spiesjeskernthermometer1 gietijzeren pan1 gietijzeren koekenpan 500 g kippendijenmarinade1 pakje kokosmelk (a 200 ml)1 tl kurkuma1 el palmsuiker1½ el sojasauschiliflakes (naar smaak)1 teentje knoflook...

Gerookte harissa-kipgehaktballetjes
Gerookte harissa-kipgehaktballetjes

  Gerookte harissa-kipgehaktballetjes gehaktmolenkernthermometerhandvol rookhoutsmokerbox 750 g kippendijen1 sjalotje2 teentjes knoflook15 g peterselie60 g gedroogde abrikozen2 tl harissa50 g paneermeel10 g dille300 g parelcouscouszout en peperharissa-saus250 ml...

Picanha met gegrilde lente-ui-olie
Picanha met gegrilde lente-ui-olie

  Picanha met gegrilde lente-ui-olie aluminiumbakjekernthermometer 1 picanhagekleurde snackpaprika’sneutrale oliezout en pepermarinade4 teentjes knoflook (fijngeperst)2 el sojasaus3 el olijfolie2 el limoensap1 tl gerookt paprikapoeder1 tl gemalen komijn1 tl...