
Vegan pulled pork bagel
Equipment
- barbecue met deksel
- RVS Grillmand
- Cold smoke generator (CSG)
- Rookmot Apple
- aluminiumfolie
- gietijzeren koekenpan (skillet) of bakplaat
Ingrediënten
- 750 g oesterzwammen
- 3 el bbq-rub
- scheutje arachideolie
- 6 bio vegan bagels o.i.d. wij gebruiken Pur Pain van de Makro
- 1 krop bladsla
- ½ bosje platte peterselie ter garnering
- zout en peper
coleslaw
- 250 g gemixte rauwkost
- halve rode kool in dunne ringen
- 100 ml vegan yoghurt bv. Alpro
- 1 tl mosterd
- 1 teentje knoflook
- 1 el suiker
- bbq-saus
Instructies
- Borstel de oesterzwammen indien nodig schoon (niet met water spoelen) en scheur ze in reepjes. Leg de reepjes in de RVS groentemand. We gaan de oesterzwammen nu kort koud roken. Als rookhout gebruiken wij appelmot.
- Vul ongeveer 10 cm van het kanaaltje CSG losjes met de appelrookmot en steek de mot aan met een gasaansteker of waxinelichtje. Plaats de CSG onderin de bbq en zet de mand met oesterzwammen op het grillrooster erboven. Rook de oesterzwammen voor maximaal 15 minuten, oesterzwammen zijn net sponzen en nemen de rook snel op. Als je ze te lang rookt worden ze bitter!
- Ondertussen maken we de coleslaw. De saus maak je door de yoghurt te mengen met de fijngeperste knoflook, mosterd, suiker en wat zout naar smaak. Voeg dit toe aan de rauwkost en dungesneden rode kool, meng goed door en zet koud weg tot gebruik.
- Zodra de oesterzwammen 15 minuten hebben gerookt, verwijder je de CSG uit de bbq. Stook de kamado of bbq nu op voor direct grillen.
- Verwarm de pan goed voor op de bbq, hij moet goed heet zijn. Doe een scheutje arachideolie in de skillet en voeg de reepjes oesterzwam toe. Bestrooi met de bbq-rub en bak ze mooi bruin. Breng op smaak met zout en peper. Haal ze van de bbq en dek af met aluminiumfolie.
- Warm de bagel kort op. Schuif de kolen naar 1 zijde van de bbq en leg de bagels op de indirecte zone (200°C) en rooster ca. 2 minuten tot ze warm en knapperig zijn.
- Snijd de bagels doormidden en leg op de onderste helft wat blaadjes van de sla en een flinke lepel coleslaw. Bedek met een royale hoeveelheid van de “pulled pork” zwammen en knijp er een flinke hoeveelheid van de bbq-saus overheen. Garneer met de fijngesneden bladpeterselie.
Video
Notities
Dit recept zoals beschreven is vegan, als je een vegetarische versie wilt maken dan kun je de zwammen in roomboter bakken, de coleslaw met mayonaise aanmaken en eventueel een non vegan bagel gebruiken.