Vegan pulled pork bagel

Recept afdrukken
Gang Hoofdgerecht
Keuken Amerikaans, vegan
Trefwoord broodje pulled pork, cold smoke generator, koud roken, portobello, vegan
Bereidingstijd 1 uur
Porties 6 personen

Equipment

  • barbecue met deksel
  • RVS Grillmand
  • Cold smoke generator (CSG)
  • Rookmot Apple
  • aluminiumfolie
  • gietijzeren koekenpan (skillet) of bakplaat

Ingrediënten

  • 750 g oesterzwammen
  • 3 el bbq-rub
  • scheutje arachideolie
  • 6 bio vegan bagels o.i.d. wij gebruiken Pur Pain van de Makro
  • 1 krop bladsla
  • ½ bosje platte peterselie ter garnering
  • zout en peper

coleslaw

  • 250 g gemixte rauwkost
  • halve rode kool in dunne ringen
  • 100 ml vegan yoghurt bv. Alpro
  • 1 tl mosterd
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el suiker
  • bbq-saus

Instructies

  • Borstel de oesterzwammen indien nodig schoon (niet met water spoelen) en scheur ze in reepjes. Leg de reepjes in de RVS groentemand. We gaan de oesterzwammen nu kort koud roken. Als rookhout gebruiken wij appelmot.
  • Vul ongeveer 10 cm van het kanaaltje CSG losjes met de appelrookmot en steek de mot aan met een gasaansteker of waxinelichtje. Plaats de CSG onderin de bbq en zet de mand met oesterzwammen op het grillrooster erboven. Rook de oesterzwammen voor maximaal 15 minuten, oesterzwammen zijn net sponzen en nemen de rook snel op. Als je ze te lang rookt worden ze bitter!
  • Ondertussen maken we de coleslaw. De saus maak je door de yoghurt te mengen met de fijngeperste knoflook, mosterd, suiker en wat zout naar smaak. Voeg dit toe aan de rauwkost en dungesneden rode kool, meng goed door en zet koud weg tot gebruik.
  • Zodra de oesterzwammen 15 minuten hebben gerookt, verwijder je de CSG uit de bbq. Stook de kamado of bbq nu op voor direct grillen.
  • Verwarm de pan goed voor op de bbq, hij moet goed heet zijn. Doe een scheutje arachideolie in de skillet en voeg de reepjes oesterzwam toe. Bestrooi met de bbq-rub en bak ze mooi bruin. Breng op smaak met zout en peper. Haal ze van de bbq en dek af met aluminiumfolie.
  • Warm de bagel kort op. Schuif de kolen naar 1 zijde van de bbq en leg de bagels op de indirecte zone (200°C) en rooster ca. 2 minuten tot ze warm en knapperig zijn.
  • Snijd de bagels doormidden en leg op de onderste helft wat blaadjes van de sla en een flinke lepel coleslaw. Bedek met een royale hoeveelheid van de “pulled pork” zwammen en knijp er een flinke hoeveelheid van de bbq-saus overheen. Garneer met de fijngesneden bladpeterselie.

Video

Notities

Wij gebruiken het appel rookmot van Rookplankje.nl
Deze video is i.s.m. Rookplankje.nl gemaakt.
Tip:
Dit recept zoals beschreven is vegan, als je een vegetarische versie wilt maken dan kun je de zwammen in roomboter bakken, de coleslaw met mayonaise aanmaken en eventueel een non vegan bagel gebruiken.

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

Mezcal-gemarineerde bavette met gegrilde ananassalsa
Mezcal-gemarineerde bavette met gegrilde ananassalsa

  Mezcal-gemarineerde bavette met gegrilde ananassalsa vacuümzak en vacumeermachinekernthermometeraluminiumfolie 1 bavettemarinade120 ml mezcal2 tl sinaasappelschil2 tl limoenrasp180 ml sinaasappelsap120 ml limoensap4 teentjes knoflook1 rode peper1 el...

Thaise varkensspiesjes
Thaise varkensspiesjes

  Thaise varkensspiesjes houten satéprikkers 400 procureurlapjes50 ml kokosroom½ bosje koriander1 limoenmarinade50 ml kokosmelk5 teentjes knoflook2 el palmsuiker2 el vissaus1 el maïzena1 el neutrale olie1 el gehakte peterselie1 tl korianderzaad1 tl sojasaus1 tl...

Kipsaté satay gai
Kipsaté satay gai

  Kipsaté satay gai houten satéprikkers of ijzeren spiesjeskernthermometer1 gietijzeren pan1 gietijzeren koekenpan 500 g kippendijenmarinade1 pakje kokosmelk (a 200 ml)1 tl kurkuma1 el palmsuiker1½ el sojasauschiliflakes (naar smaak)1 teentje knoflook...

Gerookte harissa-kipgehaktballetjes
Gerookte harissa-kipgehaktballetjes

  Gerookte harissa-kipgehaktballetjes gehaktmolenkernthermometerhandvol rookhoutsmokerbox 750 g kippendijen1 sjalotje2 teentjes knoflook15 g peterselie60 g gedroogde abrikozen2 tl harissa50 g paneermeel10 g dille300 g parelcouscouszout en peperharissa-saus250 ml...

Picanha met gegrilde lente-ui-olie
Picanha met gegrilde lente-ui-olie

  Picanha met gegrilde lente-ui-olie aluminiumbakjekernthermometer 1 picanhagekleurde snackpaprika’sneutrale oliezout en pepermarinade4 teentjes knoflook (fijngeperst)2 el sojasaus3 el olijfolie2 el limoensap1 tl gerookt paprikapoeder1 tl gemalen komijn1 tl...