Zalm in limoncellosaus

Recept afdrukken
Gang Hoofdgerecht
Trefwoord cederhout plank, citroen, plank, vis, zalm
Bereidingstijd 45 minuten
Passieve Tijd 3 uur 30 minuten
Porties 4 personen

Equipment

  • cederhouten plank

Ingrediënten

  • 600 g zalmfilet
  • 250 ml limoncello
  • 10 g grof zeezout
  • rasp van 1 citroen
  • een paar muntblaadjes ter garnering
  • limoncellosaus
  • 2 el lemoncurd
  • 50 ml limoncello
  • sap van 1 citroen

Instructies

  • Maak een marinade van de limoncello, het zout en de citroenrasp. Bewaar de citroen.
  • Snijd de zalmfilet in 4 stukken en leg in een schaal. Giet de limoncellomarinade erbij, dek dit af en laat de zalm 3 uur in de koelkast marineren.
  • Week de plank minstens een half uur in koud water. Verwarm je barbecue voor op 150°C en richt hem in voor de indirecte methode. Haal zodra de barbecue op temperatuur is de plank uit het water. Maak de limoncellosaus door de lemoncurd, limoncello en het citroensap met elkaar te mengen. Zet in de koelkast.
  • Leg nu de zalmfilets op de plank met een plakje citroen erop, op het indirecte gedeelte van de barbecue. Sluit de deksel van de barbecue. Laat de zalm garen tot een kerntemperatuur van 50°C is bereikt.
  • Haal de zalm van de plank en laat deze 5 minuten rusten. Serveer de zalm met de limoncellosaus en de fijngehakte muntblaadjes.

Notities

Dit recept komt uit Fire&Food editie 3|2019, waar we alles uitleggen over het gebruik van een cederhouten plank op de bbq.

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

Gerookte runderwangen
Gerookte runderwangen

  Gerookte runderwangen 1 handvol rookhoutkernthermometer 1-1,2 kg runderwangenbbq-rub (naar keuze)1 fles bier (Fire&Food BBQ IPA)50 g roomboter2-3 el bruine suiker Richt de barbecue in voor de indirecte methode en verwarm hem voor op 135°C.Verwijder...

Pizza-breekbrood
Pizza-breekbrood

  Pizza-breekbrood pizzasteen 1 breekbrood1 potje tomatensaus1 bol mozzarella½ zakje jong belegen kaas10-12 plakjes pepperoni of salamikruidenboter75 g gezouten boter3 teentjes knoflook1 el verse salie2 tl gedroogde basilicum1 tl gedroogde oregano1 tl gedroogde...

Bieslook-knoflook boter
Bieslook-knoflook boter

  Bieslook-knoflook boter huishoudfolie 400 g roomboter (ongezouten)olijfolie2 bollen knoflook200 g barbecurub (naar keuze)3 el bieslook (fijngesneden) Snijd de bovenkant van de knoflookbol er af en doe er wat olijfolie op.Leg deze bol een uur op een barbecue van...

Brine/pekel voor (kerst)kalkoen
Brine/pekel voor (kerst)kalkoen

  Brine/pekel voor (kerst)kalkoen emmer 1 kalkoen3,5 l karnemelk3,5 l water400 g zeezout48 g barbecuerub naar keuze (tip gebruik een All Purpose Rub) Voeg 200 gram zout aan de karnemelk, roer totdat het zout is opgelost. Voeg dan de barbecuerub toe. Daarna kan...

Kicken Kerstkalkoen
Kicken Kerstkalkoen

  Kicken Kerstkalkoen handjevol rookhoutkernthermometer 4,5 kg kalkoen (uit de brine)barbecurub naar keuze (bv een All Purpuse Rub)bieslook-kruidenboter (zie recept) Snijd de boterstaaf in schijfjes van ca. 0,5 cm dikte.Maak de huid bij de borst wat los zodat je...