Zalm in limoncellosaus

Recept afdrukken
Gang Hoofdgerecht
Trefwoord cederhout plank, citroen, plank, vis, zalm
Bereidingstijd 45 min
Passieve Tijd 3 uur 30 min
Porties 4 personen

Equipment

  • cederhouten plank van Koken op Hout

Ingrediënten

  • 600 g zalmfilet
  • 250 ml limoncello
  • 10 g grof zeezout
  • rasp van 1 citroen
  • een paar muntblaadjes ter garnering
  • limoncellosaus
  • 2 el lemoncurd
  • 50 ml limoncello
  • sap van 1 citroen

Instructies

  • Maak een marinade van de limoncello, het zout en de citroenrasp. Bewaar de citroen.
  • Snijd de zalmfilet in 4 stukken en leg in een schaal. Giet de limoncellomarinade erbij, dek dit af en laat de zalm 3 uur in de koelkast marineren.
  • Week de plank minstens een half uur in koud water. Verwarm je barbecue voor op 150°C en richt hem in voor de indirecte methode. Haal zodra de barbecue op temperatuur is de plank uit het water. Maak de limoncellosaus door de lemoncurd, limoncello en het citroensap met elkaar te mengen. Zet in de koelkast.
  • Leg nu de zalmfilets op de plank met een plakje citroen erop, op het indirecte gedeelte van de barbecue. Sluit de deksel van de barbecue. Laat de zalm garen tot een kerntemperatuur van 50°C is bereikt.
  • Haal de zalm van de plank en laat deze 5 minuten rusten. Serveer de zalm met de limoncellosaus en de fijngehakte muntblaadjes.

Notities

Dit recept komt uit Fire&Food editie 3|2019, waar we alles uitleggen over het gebruik van een cederhouten plank op de bbq.

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

BBQ honey chicken wings
BBQ honey chicken wings

  BBQ honey chicken wings gietijzeren pankernthermometer 1 kg kippenvleugelsmarinade6 el sojasausflinke scheut olijfolie1 el zoetzure chilisaus1 el kiprub1 el pilipili kruiden of chilipoeder1 tl zout1 tl knoflookpoederglaze3 teentjes knoflook1 ui4 el ketchup2 el...

Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout
Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout

  Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout kernthermometeraluminiumfolievijzel 1 varkensrack (ca. 1,3 kg)oliezoethoutrub1 el zwarte peper1 el zoethoutpoeder1 el zout10 pimentbolletjes Richt de barbecue in voor de indirecte methode en verhit tot...

Cinnamon Beef Roll – hartige kaneelbroodjes
Cinnamon Beef Roll – hartige kaneelbroodjes

  Cinnamonbeef roll met peren-bbqsaus gietijzeren panpizzasteenbakpapierrasp 250 g rundergehakt1 sjalotje1 el sambalolie1 pak kant-en-klaar kaneelbroodjesperen-bbqglaze90 ml tomatenketchup2 tl worcestersaus1 tl azijn1 el bruinebasterdsuiker1 tl paprikapoeder½ tl...

Pittig broodje BBQ-rund
Pittig broodje BBQ-rund

  Pittig broodje BBQ-rund gietijzeren panhandjevol 2 el plantaardige olie1 ui2 teentjes knoflook1 rode peper700 g rundergehakt1 el tomatenpuree2 tl kerriepoeder1 tl tabasco1 el bloem400 g gehakte tomaten in blik2 el chutney150 ml water4 eierenkoriander (ter...

Geplankte kabeljauw met kokosrijst
Geplankte kabeljauw met kokosrijst

Geplankte kabeljauw met kokosrijst gietijzeren panrookplankkernthermometer 4 stevige witte visfilets (wij gebruiken kabeljauw)2 tl olieverse koriander (ter garnering)kokosrijst190 g jasmijnrijst270 ml blikje kokosmelk120 ml koud waterThaise dressing2 el zoete...