Zalm in limoncellosaus

Recept afdrukken
Gang Hoofdgerecht
Trefwoord cederhout plank, citroen, plank, vis, zalm
Bereidingstijd 45 minuten
Passieve Tijd 3 uur 30 minuten
Porties 4 personen

Equipment

  • cederhouten plank

Ingrediënten

  • 600 g zalmfilet
  • 250 ml limoncello
  • 10 g grof zeezout
  • rasp van 1 citroen
  • een paar muntblaadjes ter garnering
  • limoncellosaus
  • 2 el lemoncurd
  • 50 ml limoncello
  • sap van 1 citroen

Instructies

  • Maak een marinade van de limoncello, het zout en de citroenrasp. Bewaar de citroen.
  • Snijd de zalmfilet in 4 stukken en leg in een schaal. Giet de limoncellomarinade erbij, dek dit af en laat de zalm 3 uur in de koelkast marineren.
  • Week de plank minstens een half uur in koud water. Verwarm je barbecue voor op 150°C en richt hem in voor de indirecte methode. Haal zodra de barbecue op temperatuur is de plank uit het water. Maak de limoncellosaus door de lemoncurd, limoncello en het citroensap met elkaar te mengen. Zet in de koelkast.
  • Leg nu de zalmfilets op de plank met een plakje citroen erop, op het indirecte gedeelte van de barbecue. Sluit de deksel van de barbecue. Laat de zalm garen tot een kerntemperatuur van 50°C is bereikt.
  • Haal de zalm van de plank en laat deze 5 minuten rusten. Serveer de zalm met de limoncellosaus en de fijngehakte muntblaadjes.

Notities

Dit recept komt uit Fire&Food editie 3|2019, waar we alles uitleggen over het gebruik van een cederhouten plank op de bbq.

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

Dutch style bbq-mussels
Dutch style bbq-mussels

Dutch style bbq-mussels gietijzeren pan 2 kg verse mosselen300 g spek50 g gezouten roomboter800 g Hollandse roerbakgroenten2 el Roquefort250 ml kookroomstokbroodbieslook Bereid een bbq voor op directe bereiding met een temperatuur van 180°C.Spoel intussen de mosselen...

Gekruide lamsrack met citrussalade
Gekruide lamsrack met citrussalade

  Gekruide lamsrack met citrussalade kernthermometer 2 lamsracksolijfolierub2 tl zout2 tl gemalen komijn1 tl gemalen koriander1 tl gemalen kardemom½ tl chiliflakes½ tl zwarte pepercitrussalade1 bloedsinaasappelen1 sinaasappel1 grapefruit2 lente-uitjes8...

BBQ-bearclaw of BBQ-berenklauw
BBQ-bearclaw of BBQ-berenklauw

  BBQ-bearclaw / BBQ-berenklauw pankernthermometerhouten satéprikkers 500 g rundergehakt1 el bbq-rub2 uienbbq-sauszout en pepersatésaus150 g pindakaas2 el mirin2½ el sojasaus2 tl honing½ tl knoflookpoeder80 ml kokend water Richt de barbecue in met een indirect en...

Dutch style bbq-mussels
BBQ-carnitas in bao buns

  BBQ-carnitas in bao buns kernthermometerDutch Oven procureur van ca. 1100 grambbq-rublittle gembao bunslente-uikruidenmengsel2 el basterdsuiker1 el oregano2 tl komijnpoeder1 tl paprikapoeder1 ui5 teentjes knoflook1 rode peper2 laurierblaadjes1 sinaasappel4 el...

BBQ Smoked Spatchcock Chicken
BBQ Smoked Spatchcock Chicken

  BBQ Smoked Spatchcock Chicken Beer Barrel chunksgevogelteschaargietijzeren koekenpan (skillet)fijne raspspray-bottle (plantenspuit)kernthermometeraluminiumfolie 1 hele kip500 g voorgegaarde krieltjes in de schil1 el bbq-rubolijfolie1 flesje bier (bv...