Dutch Oven short ribs

Recept afdrukken
Gang Hoofdgerecht
Trefwoord Dutch Oven, rund, short ribs, spareribs
Bereidingstijd 3 uur 30 min
Porties 4 personen

Equipment

  • Dutch Oven (gietijzeren pan)

Ingrediënten

  • 1,5 kg short ribs
  • olijfolie
  • 200 g plakjes ontbijtspek
  • 2 sjalotjes
  • 1 ui
  • 2-3 wortels
  • bloem
  • 500 ml rode wijn
  • 500 ml runderbouillon
  • 3-4 takjes rozemarijn en tijm
  • zout en peper

Instructies

  • Snijd het ontbijtspek in stukjes en de wortels in blokjes. Snipper de ui en sjalotjes.
  • Bak in een Dutch Oven, op een matige warmte, het gesneden spek lekker bruin en knapperig. Haal het uit de pan en zet apart.
  • Bestrooi het vlees met zout en peper en haal het door de bloem.
  • Bak de short ribs in het achtergebleven vet, met nog een scheutje olijfolie, rondom aan. Laat elke kant ca. 45 seconden aanbakken. Haal ze eruit en leg ze op een schaal.
  • Bak nu in de Dutch Oven de sjalotjes, ui en wortel. Wanneer de groente mooi zacht worden, voeg je de wijn toe. Blijf goed roeren, zodat er niets aan de bodem van de pan blijft plakken. Breng aan de kook en voeg de bouillon toe. Leg nu de short ribs er weer in met de verse takjes rozemarijn en tijm en de spekjes.
  • Zet de deksel er weer op en laat het geheel nu zo’n 2½ uur sudderen. Leg op de deksel ook een aantal gloeiende briketten voor de nodige bovenwarmte.

Video

Notities

Wat zijn short ribs?
  • Short ribs zijn de spareribs van het rund. Je herkent de short ribs aan zijn grote ribben met het vlees van de borst erop. Ga je short ribs bereiden, bestel ze dan tijdig bij je slager, want het is wellicht niet bij iedere slager een standaard product.

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

Bourbon Pork Belly chunks
Bourbon Pork Belly chunks

  Bourbon Pork Belly chunks 1 handjevol rookhoutgietijzeren schaalgietijzeren steelpancocktailprikkers 200-300 ml bourbon whisky800 g buikspek1-2 el barbecuerub4 el tomatenketchup4- 6 el barbecuesaus2 el sojasaus2 el honing Richt de barbecue in voor de indirecte...

Côte de Boeuf met rozemarijn en knoflook
Côte de Boeuf met rozemarijn en knoflook

  Côte de Boeuf met rozemarijn en knoflook 1 handvol rookhout 1 côte de Boeuf4-6 teentjes knoflook4-6 takjes rozemarijn1 bosje groene asperges500 g Roseval aardappelen (ca. 2 grote aardappelen p.p.)zout en peper Maak ca. 6 insnedes van ca. 2 cm de côte de Boeuf...

Sint–Jakobsschelpen met buffelmozzarella
Sint–Jakobsschelpen met buffelmozzarella

  vijzel 4 Sint-Jakobsschelpen2 kleine buffelmozzarella ’szeezout en peperpesto10-15 basilicumblaadjeseen handvol peterselie2 el pijnboompitten1 el geraspte Parmezaanse kaas60 ml olijfoliesap van een halve limoen Doe alle ingrediënten voor de pesto in een vijzel...

BBQ honey chicken wings
BBQ honey chicken wings

  BBQ honey chicken wings gietijzeren pankernthermometer 1 kg kippenvleugelsmarinade6 el sojasausflinke scheut olijfolie1 el zoetzure chilisaus1 el kiprub1 el pilipili kruiden of chilipoeder1 tl zout1 tl knoflookpoederglaze3 teentjes knoflook1 ui4 el ketchup2 el...

Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout
Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout

  Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout kernthermometeraluminiumfolievijzel 1 varkensrack (ca. 1,3 kg)oliezoethoutrub1 el zwarte peper1 el zoethoutpoeder1 el zout10 pimentbolletjes Richt de barbecue in voor de indirecte methode en verhit tot...