Dutch Oven short ribs

Recept afdrukken
Gang Hoofdgerecht
Trefwoord Dutch Oven, rund, short ribs, spareribs
Bereidingstijd 3 uur 30 minuten
Porties 4 personen

Equipment

  • Dutch Oven (gietijzeren pan)

Ingrediënten

  • 1,5 kg short ribs
  • olijfolie
  • 200 g plakjes ontbijtspek
  • 2 sjalotjes
  • 1 ui
  • 2-3 wortels
  • bloem
  • 500 ml rode wijn
  • 500 ml runderbouillon
  • 3-4 takjes rozemarijn en tijm
  • zout en peper

Instructies

  • Snijd het ontbijtspek in stukjes en de wortels in blokjes. Snipper de ui en sjalotjes.
  • Bak in een Dutch Oven, op een matige warmte, het gesneden spek lekker bruin en knapperig. Haal het uit de pan en zet apart.
  • Bestrooi het vlees met zout en peper en haal het door de bloem.
  • Bak de short ribs in het achtergebleven vet, met nog een scheutje olijfolie, rondom aan. Laat elke kant ca. 45 seconden aanbakken. Haal ze eruit en leg ze op een schaal.
  • Bak nu in de Dutch Oven de sjalotjes, ui en wortel. Wanneer de groente mooi zacht worden, voeg je de wijn toe. Blijf goed roeren, zodat er niets aan de bodem van de pan blijft plakken. Breng aan de kook en voeg de bouillon toe. Leg nu de short ribs er weer in met de verse takjes rozemarijn en tijm en de spekjes.
  • Zet de deksel er weer op en laat het geheel nu zo’n 2½ uur sudderen. Leg op de deksel ook een aantal gloeiende briketten voor de nodige bovenwarmte.

Video

Notities

Wat zijn short ribs?
  • Short ribs zijn de spareribs van het rund. Je herkent de short ribs aan zijn grote ribben met het vlees van de borst erop. Ga je short ribs bereiden, bestel ze dan tijdig bij je slager, want het is wellicht niet bij iedere slager een standaard product.

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

Dutch style bbq-mussels
Dutch style bbq-mussels

Dutch style bbq-mussels gietijzeren pan 2 kg verse mosselen300 g spek50 g gezouten roomboter800 g Hollandse roerbakgroenten2 el Roquefort250 ml kookroomstokbroodbieslook Bereid een bbq voor op directe bereiding met een temperatuur van 180°C.Spoel intussen de mosselen...

Gekruide lamsrack met citrussalade
Gekruide lamsrack met citrussalade

  Gekruide lamsrack met citrussalade kernthermometer 2 lamsracksolijfolierub2 tl zout2 tl gemalen komijn1 tl gemalen koriander1 tl gemalen kardemom½ tl chiliflakes½ tl zwarte pepercitrussalade1 bloedsinaasappelen1 sinaasappel1 grapefruit2 lente-uitjes8...

BBQ-bearclaw of BBQ-berenklauw
BBQ-bearclaw of BBQ-berenklauw

  BBQ-bearclaw / BBQ-berenklauw pankernthermometerhouten satéprikkers 500 g rundergehakt1 el bbq-rub2 uienbbq-sauszout en pepersatésaus150 g pindakaas2 el mirin2½ el sojasaus2 tl honing½ tl knoflookpoeder80 ml kokend water Richt de barbecue in met een indirect en...

Dutch style bbq-mussels
BBQ-carnitas in bao buns

  BBQ-carnitas in bao buns kernthermometerDutch Oven procureur van ca. 1100 grambbq-rublittle gembao bunslente-uikruidenmengsel2 el basterdsuiker1 el oregano2 tl komijnpoeder1 tl paprikapoeder1 ui5 teentjes knoflook1 rode peper2 laurierblaadjes1 sinaasappel4 el...

BBQ Smoked Spatchcock Chicken
BBQ Smoked Spatchcock Chicken

  BBQ Smoked Spatchcock Chicken Beer Barrel chunksgevogelteschaargietijzeren koekenpan (skillet)fijne raspspray-bottle (plantenspuit)kernthermometeraluminiumfolie 1 hele kip500 g voorgegaarde krieltjes in de schil1 el bbq-rubolijfolie1 flesje bier (bv...