Gegrilde ananas met kaneelsuiker, ahornsiroop en limoenhangop

Recept afdrukken
Gang Desserts
Trefwoord ahorn, ananas, barbecue, buiten koken
Bereidingstijd 1 uur
Porties 4 personen

Equipment

  • theedoek
  • vergiet
  • rotisserie

Ingrediënten

  • 1 ananas
  • 1 limoen
  • 2 l volle Griekse yoghurt
  • 500 ml slagroom
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 150 g rietsuiker
  • chipotle flakes (gedroogde en gerookte jalapeñopepers)
  • 1 flesje ahornsiroop

Instructies

  • Leg een natte theedoek in een vergiet en vul met de yoghurt. Dek het vergiet af en laat de yoghurt gedurende 5 tot 8 uur rustig uitlekken.
  • Meng de suiker met het kaneelpoeder. Schil de ananas, zodat schil en bruine puntjes zijn verwijderd. Laat de kern en eventueel de bladeren zitten.
  • Maak de barbecue gereed voor indirect en direct gebruik op 150°C. Installeer het draaispit. Spies de geschilde ananas in zijn geheel op het draaispit. Hang de spies in de barbecue en laat het spit draaien. Tijdens het draaien lak je de ananas met de ahornsiroop en strooi je de kaneelsuiker erover. Herhaal deze stap elke 10 minuten.
  • Na ca. 45 minuten maak je de barbecue gereed voor direct gebruik en gril je de ananas af tot de buitenzijde licht gekaramelliseerd is.
  • Tijdens het grillen van de ananas, klop je de slagroom met 2 eetlepels ahornsiroop lobbig en voeg je de geraspte schil van een limoen toe. Meng de slagroom met de uitgelekte yoghurt tot een glad mengsel.
  • Neem de spies met de gekaramelliseerde ananas van de barbecue en laat deze een beetje afkoelen. Haal de ananas van de spies, snijd hem door en verwijder de harde kern. Leg op een bord een paar stukken warme ananas met een beetje hangop. Strooi hierover nog een beetje geraspte schil van de limoen en wat chipotle flakes.

Notities

Tip:
Geen draaispit? Snijd de ananas van tevoren in stukken en leg deze op het rooster. Keer ze regelmatig en lak ze steeds met de ahornsiroop en strooi de kaneelsuiker erover.

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

Bourbon Pork Belly chunks
Bourbon Pork Belly chunks

  Bourbon Pork Belly chunks 1 handjevol rookhoutgietijzeren schaalgietijzeren steelpancocktailprikkers 200-300 ml bourbon whisky800 g buikspek1-2 el barbecuerub4 el tomatenketchup4- 6 el barbecuesaus2 el sojasaus2 el honing Richt de barbecue in voor de indirecte...

Côte de Boeuf met rozemarijn en knoflook
Côte de Boeuf met rozemarijn en knoflook

  Côte de Boeuf met rozemarijn en knoflook 1 handvol rookhout 1 côte de Boeuf4-6 teentjes knoflook4-6 takjes rozemarijn1 bosje groene asperges500 g Roseval aardappelen (ca. 2 grote aardappelen p.p.)zout en peper Maak ca. 6 insnedes van ca. 2 cm de côte de Boeuf...

Sint–Jakobsschelpen met buffelmozzarella
Sint–Jakobsschelpen met buffelmozzarella

  vijzel 4 Sint-Jakobsschelpen2 kleine buffelmozzarella ’szeezout en peperpesto10-15 basilicumblaadjeseen handvol peterselie2 el pijnboompitten1 el geraspte Parmezaanse kaas60 ml olijfoliesap van een halve limoen Doe alle ingrediënten voor de pesto in een vijzel...

BBQ honey chicken wings
BBQ honey chicken wings

  BBQ honey chicken wings gietijzeren pankernthermometer 1 kg kippenvleugelsmarinade6 el sojasausflinke scheut olijfolie1 el zoetzure chilisaus1 el kiprub1 el pilipili kruiden of chilipoeder1 tl zout1 tl knoflookpoederglaze3 teentjes knoflook1 ui4 el ketchup2 el...

Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout
Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout

  Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout kernthermometeraluminiumfolievijzel 1 varkensrack (ca. 1,3 kg)oliezoethoutrub1 el zwarte peper1 el zoethoutpoeder1 el zout10 pimentbolletjes Richt de barbecue in voor de indirecte methode en verhit tot...