Sambal oelek

Recept afdrukken
Gang Bijgerecht
Trefwoord rode peper
Bereidingstijd 20 min
Porties 4

Equipment

  • blender of staafmixer

Ingrediënten

  • 200 g rode pepers
  • 125 ml water
  • 1 tl suiker
  • 1 el azijn
  • 1 el olie
  • 1 tl zout

Instructies

  • Snijd de rode pepers grof. Doe het water in een pan, voeg de pepers toe en breng aan de kook. Laat ongeveer 15 minuten pruttelen met de deksel erop.
  • Doe de pepers met het water in een blender en voeg de suiker, azijn, zout en olie toe. Meng alles tot een fijne massa en doe je sambal direct in gesteriliseerde potjes.
  • Sluit ze goed af en zet ze koel weg. Ze zijn ongeveer een maand houdbaar.

Notities

Tip:
  • Heb je de smaak te pakken? Experimenteer met diverse soorten pepers voor verschillende smaken. Gebruik voor meer pit bijvoorbeeld rawit pepers (sambal brandal) of voeg ketjap toe voor een zoetere variant (sambal ketjap).

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

Bourbon Pork Belly chunks
Bourbon Pork Belly chunks

  Bourbon Pork Belly chunks 1 handjevol rookhoutgietijzeren schaalgietijzeren steelpancocktailprikkers 200-300 ml bourbon whisky800 g buikspek1-2 el barbecuerub4 el tomatenketchup4- 6 el barbecuesaus2 el sojasaus2 el honing Richt de barbecue in voor de indirecte...

Côte de Boeuf met rozemarijn en knoflook
Côte de Boeuf met rozemarijn en knoflook

  Côte de Boeuf met rozemarijn en knoflook 1 handvol rookhout 1 côte de Boeuf4-6 teentjes knoflook4-6 takjes rozemarijn1 bosje groene asperges500 g Roseval aardappelen (ca. 2 grote aardappelen p.p.)zout en peper Maak ca. 6 insnedes van ca. 2 cm de côte de Boeuf...

Sint–Jakobsschelpen met buffelmozzarella
Sint–Jakobsschelpen met buffelmozzarella

  vijzel 4 Sint-Jakobsschelpen2 kleine buffelmozzarella ’szeezout en peperpesto10-15 basilicumblaadjeseen handvol peterselie2 el pijnboompitten1 el geraspte Parmezaanse kaas60 ml olijfoliesap van een halve limoen Doe alle ingrediënten voor de pesto in een vijzel...

BBQ honey chicken wings
BBQ honey chicken wings

  BBQ honey chicken wings gietijzeren pankernthermometer 1 kg kippenvleugelsmarinade6 el sojasausflinke scheut olijfolie1 el zoetzure chilisaus1 el kiprub1 el pilipili kruiden of chilipoeder1 tl zout1 tl knoflookpoederglaze3 teentjes knoflook1 ui4 el ketchup2 el...

Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout
Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout

  Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout kernthermometeraluminiumfolievijzel 1 varkensrack (ca. 1,3 kg)oliezoethoutrub1 el zwarte peper1 el zoethoutpoeder1 el zout10 pimentbolletjes Richt de barbecue in voor de indirecte methode en verhit tot...