Sambal oelek

Recept afdrukken
Gang Bijgerecht
Trefwoord rode peper
Bereidingstijd 20 minuten
Porties 4

Equipment

  • blender of staafmixer

Ingrediënten

  • 200 g rode pepers
  • 125 ml water
  • 1 tl suiker
  • 1 el azijn
  • 1 el olie
  • 1 tl zout

Instructies

  • Snijd de rode pepers grof. Doe het water in een pan, voeg de pepers toe en breng aan de kook. Laat ongeveer 15 minuten pruttelen met de deksel erop.
  • Doe de pepers met het water in een blender en voeg de suiker, azijn, zout en olie toe. Meng alles tot een fijne massa en doe je sambal direct in gesteriliseerde potjes.
  • Sluit ze goed af en zet ze koel weg. Ze zijn ongeveer een maand houdbaar.

Notities

Tip:
  • Heb je de smaak te pakken? Experimenteer met diverse soorten pepers voor verschillende smaken. Gebruik voor meer pit bijvoorbeeld rawit pepers (sambal brandal) of voeg ketjap toe voor een zoetere variant (sambal ketjap).

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

Thaise varkensspiesjes
Thaise varkensspiesjes

  Thaise varkensspiesjes houten satéprikkers 400 procureurlapjes50 ml kokosroom½ bosje koriander1 limoenmarinade50 ml kokosmelk5 teentjes knoflook2 el palmsuiker2 el vissaus1 el maïzena1 el neutrale olie1 el gehakte peterselie1 tl korianderzaad1 tl sojasaus1 tl...

Vegan pulled pork bagel
Vegan pulled pork bagel

  Vegan pulled pork bagel barbecue met dekselRVS GrillmandCold smoke generator (CSG)Rookmot Applealuminiumfoliegietijzeren koekenpan (skillet) of bakplaat 750 g oesterzwammen3 el bbq-rubscheutje arachideolie6 bio vegan bagels o.i.d. (wij gebruiken Pur Pain van de...

Kipsaté satay gai
Kipsaté satay gai

  Kipsaté satay gai houten satéprikkers of ijzeren spiesjeskernthermometer1 gietijzeren pan1 gietijzeren koekenpan 500 g kippendijenmarinade1 pakje kokosmelk (a 200 ml)1 tl kurkuma1 el palmsuiker1½ el sojasauschiliflakes (naar smaak)1 teentje knoflook...

Gerookte harissa-kipgehaktballetjes
Gerookte harissa-kipgehaktballetjes

  Gerookte harissa-kipgehaktballetjes gehaktmolenkernthermometerhandvol rookhoutsmokerbox 750 g kippendijen1 sjalotje2 teentjes knoflook15 g peterselie60 g gedroogde abrikozen2 tl harissa50 g paneermeel10 g dille300 g parelcouscouszout en peperharissa-saus250 ml...

Picanha met gegrilde lente-ui-olie
Picanha met gegrilde lente-ui-olie

  Picanha met gegrilde lente-ui-olie aluminiumbakjekernthermometer 1 picanhagekleurde snackpaprika’sneutrale oliezout en pepermarinade4 teentjes knoflook (fijngeperst)2 el sojasaus3 el olijfolie2 el limoensap1 tl gerookt paprikapoeder1 tl gemalen komijn1 tl...