Verwarm de barbecue voor op 150°C en richt in voor de indirecte methode.
Maal de walnoten in de blender tot een kruim.
Smelt de roomboter in een pan en zet apart.
Snijd het filodeeg op maat van je ovenschaal.
Smeer eerst de ovenschaal in met een beetje gesmolten roomboter. Doe dan 8 vellen filodeeg erin en smeer elke laag in met de gesmolten boter. Druk het niet aan, bouw het luchtig op.
Verdeel nu de helft van het walnoten kruim er over.
Dan weer opbouwen met 6 laagjes filodeeg met gesmolten boter tussen elke laag. Dan weer het walnotenkruim (houd 2 eetlepels achter voor garnering) en weer 6 laagjes filodeeg met boter. Druk de laatste laag eerst goed aan en smeer dan de boter erover. Bestrooi met het achtergehouden walnotenkruim.
Snijd de baklava in stukken en zet de ovenschaal op het indirecte gedeelte van de barbecue. Bak in 1½ uur gaar.
Maak in de tussentijd het suikerwater. Doe het water, suiker en snufje zout in een pan en zet op het vuur. Wanneer de suiker is opgelost voeg je de sinaasappel toe. Laat dit 2-3 minuten meekoken. Laat het suikerwater afkoelen.
Haal de baklava van de barbecue. Schenk het afgekoelde suikerwater in de gleufjes van de baklava. Garneer met sinaasappel zest. Laat het geheel 4-6 uur afgedekt afkoelen maar kun je niet wachten, snijd gewoon aan.