BBQ baklava

Recept afdrukken
Gang Desserts
Trefwoord baklava, barbecue, BBQ Style, walnoten
Porties 4 personen

Equipment

  • blender
  • ovenschaal
  • gietijzeren pan
  • rasp

Ingrediënten

  • 400 g filodeeg
  • 120 g roomboter
  • 140 g walnoten
  • zest van sinaasappel

suikerwater

  • 100 g suiker
  • 50 ml water
  • 1 plakje sinaasappel
  • snufje zout

Instructies

  • Verwarm de barbecue voor op 150°C en richt in voor de indirecte methode.
  • Maal de walnoten in de blender tot een kruim.
  • Smelt de roomboter in een pan en zet apart.
  • Snijd het filodeeg op maat van je ovenschaal.
  • Smeer eerst de ovenschaal in met een beetje gesmolten roomboter. Doe dan 8 vellen filodeeg erin en smeer elke laag in met de gesmolten boter. Druk het niet aan, bouw het luchtig op.
  • Verdeel nu de helft van het walnoten kruim er over.
  • Dan weer opbouwen met 6 laagjes filodeeg met gesmolten boter tussen elke laag. Dan weer het walnotenkruim (houd 2 eetlepels achter voor garnering) en weer 6 laagjes filodeeg met boter. Druk de laatste laag eerst goed aan en smeer dan de boter erover. Bestrooi met het achtergehouden walnotenkruim.
  • Snijd de baklava in stukken en zet de ovenschaal op het indirecte gedeelte van de barbecue. Bak in 1½ uur gaar.
  • Maak in de tussentijd het suikerwater. Doe het water, suiker en snufje zout in een pan en zet op het vuur. Wanneer de suiker is opgelost voeg je de sinaasappel toe. Laat dit 2-3 minuten meekoken. Laat het suikerwater afkoelen.
  • Haal de baklava van de barbecue. Schenk het afgekoelde suikerwater in de gleufjes van de baklava. Garneer met sinaasappel zest. Laat het geheel 4-6 uur afgedekt afkoelen maar kun je niet wachten, snijd gewoon aan.

Video

Notities

Dit recept is i.s.m. Napoleon gemaakt.

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

Teriyaki Pina Colada Burger
Teriyaki Pina Colada Burger

  Teriyaki Pina Colada Burger keukenmachine met gehaktmolenkwastjekernthermometeraluminiumfolie 780 g runderlappen20 g speklapjes80 ml teriyakisaus1 ananas1 zakje geraspte kaas8 plakjes ontbijtspek4 hamburgerbroodjeszout en peperPina Coladasaus300 ml kokosroom150...

Dutch style bbq-mussels
Dutch style bbq-mussels

  Dutch style bbq-mussels gietijzeren pan 2 kg verse mosselen300 g spek50 g gezouten roomboter800 g Hollandse roerbakgroenten2 el Roquefort250 ml kookroomstokbroodbieslook Bereid een bbq voor op directe bereiding met een temperatuur van 180°C.Spoel intussen de...

Gekruide lamsrack met citrussalade
Gekruide lamsrack met citrussalade

  Gekruide lamsrack met citrussalade kernthermometer 2 lamsracksolijfolierub2 tl zout2 tl gemalen komijn1 tl gemalen koriander1 tl gemalen kardemom½ tl chiliflakes½ tl zwarte pepercitrussalade1 bloedsinaasappelen1 sinaasappel1 grapefruit2 lente-uitjes8...

BBQ-bearclaw of BBQ-berenklauw
BBQ-bearclaw of BBQ-berenklauw

  BBQ-bearclaw / BBQ-berenklauw pankernthermometerhouten satéprikkers 500 g rundergehakt1 el bbq-rub2 uienbbq-sauszout en pepersatésaus150 g pindakaas2 el mirin2½ el sojasaus2 tl honing½ tl knoflookpoeder80 ml kokend water Richt de barbecue in met een indirect en...

BBQ-carnitas in bao buns
BBQ-carnitas in bao buns

  BBQ-carnitas in bao buns kernthermometerDutch Oven procureur van ca. 1100 grambbq-rublittle gembao bunslente-uikruidenmengsel2 el basterdsuiker1 el oregano2 tl komijnpoeder1 tl paprikapoeder1 ui5 teentjes knoflook1 rode peper2 laurierblaadjes1 sinaasappel4 el...