BBQ baklava

Recept afdrukken
Gang Desserts
Trefwoord baklava, barbecue, BBQ Style, walnoten
Porties 4 personen

Equipment

  • blender
  • ovenschaal
  • gietijzeren pan
  • rasp

Ingrediënten

  • 400 g filodeeg
  • 120 g roomboter
  • 140 g walnoten
  • zest van sinaasappel

suikerwater

  • 100 g suiker
  • 50 ml water
  • 1 plakje sinaasappel
  • snufje zout

Instructies

  • Verwarm de barbecue voor op 150°C en richt in voor de indirecte methode.
  • Maal de walnoten in de blender tot een kruim.
  • Smelt de roomboter in een pan en zet apart.
  • Snijd het filodeeg op maat van je ovenschaal.
  • Smeer eerst de ovenschaal in met een beetje gesmolten roomboter. Doe dan 8 vellen filodeeg erin en smeer elke laag in met de gesmolten boter. Druk het niet aan, bouw het luchtig op.
  • Verdeel nu de helft van het walnoten kruim er over.
  • Dan weer opbouwen met 6 laagjes filodeeg met gesmolten boter tussen elke laag. Dan weer het walnotenkruim (houd 2 eetlepels achter voor garnering) en weer 6 laagjes filodeeg met boter. Druk de laatste laag eerst goed aan en smeer dan de boter erover. Bestrooi met het achtergehouden walnotenkruim.
  • Snijd de baklava in stukken en zet de ovenschaal op het indirecte gedeelte van de barbecue. Bak in 1½ uur gaar.
  • Maak in de tussentijd het suikerwater. Doe het water, suiker en snufje zout in een pan en zet op het vuur. Wanneer de suiker is opgelost voeg je de sinaasappel toe. Laat dit 2-3 minuten meekoken. Laat het suikerwater afkoelen.
  • Haal de baklava van de barbecue. Schenk het afgekoelde suikerwater in de gleufjes van de baklava. Garneer met sinaasappel zest. Laat het geheel 4-6 uur afgedekt afkoelen maar kun je niet wachten, snijd gewoon aan.

Video

Notities

Dit recept is i.s.m. Napoleon gemaakt.

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

BBQ honey chicken wings
BBQ honey chicken wings

  BBQ honey chicken wings gietijzeren pankernthermometer 1 kg kippenvleugelsmarinade6 el sojasausflinke scheut olijfolie1 el zoetzure chilisaus1 el kiprub1 el pilipili kruiden of chilipoeder1 tl zout1 tl knoflookpoederglaze3 teentjes knoflook1 ui4 el ketchup2 el...

Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout
Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout

  Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout kernthermometeraluminiumfolievijzel 1 varkensrack (ca. 1,3 kg)oliezoethoutrub1 el zwarte peper1 el zoethoutpoeder1 el zout10 pimentbolletjes Richt de barbecue in voor de indirecte methode en verhit tot...

Cinnamon Beef Roll – hartige kaneelbroodjes
Cinnamon Beef Roll – hartige kaneelbroodjes

  Cinnamonbeef roll met peren-bbqsaus gietijzeren panpizzasteenbakpapierrasp 250 g rundergehakt1 sjalotje1 el sambalolie1 pak kant-en-klaar kaneelbroodjesperen-bbqglaze90 ml tomatenketchup2 tl worcestersaus1 tl azijn1 el bruinebasterdsuiker1 tl paprikapoeder½ tl...

Pittig broodje BBQ-rund
Pittig broodje BBQ-rund

  Pittig broodje BBQ-rund gietijzeren panhandjevol 2 el plantaardige olie1 ui2 teentjes knoflook1 rode peper700 g rundergehakt1 el tomatenpuree2 tl kerriepoeder1 tl tabasco1 el bloem400 g gehakte tomaten in blik2 el chutney150 ml water4 eierenkoriander (ter...

Geplankte kabeljauw met kokosrijst
Geplankte kabeljauw met kokosrijst

Geplankte kabeljauw met kokosrijst gietijzeren panrookplankkernthermometer 4 stevige witte visfilets (wij gebruiken kabeljauw)2 tl olieverse koriander (ter garnering)kokosrijst190 g jasmijnrijst270 ml blikje kokosmelk120 ml koud waterThaise dressing2 el zoete...