BBQ Smoked Spatchcock Chicken

Recept afdrukken
Gang Hoofdgerecht
Keuken Amerikaans
Trefwoord gevlinderde kip, hele kip, kip, spatchcock, vlinderen
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Porties 4 personen

Equipment

  • 2 Beer Barrel chunks
  • gevogelteschaar
  • gietijzeren koekenpan (skillet)
  • fijne rasp
  • spray-bottle (plantenspuit)
  • kernthermometer
  • aluminiumfolie

Ingrediënten

  • 1 hele kip
  • 500 g voorgegaarde krieltjes in de schil
  • 1 el bbq-rub
  • olijfolie
  • 1 flesje bier bv Fire&Food BBQ-IPA van Brouwerij de Molen
  • 100 g fetakaas
  • 1 citroen
  • 50 g granaatappelpitjes
  • 15 g verse peterselie

kruidenboter

  • 175 g ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 15 g salie
  • 15 g peterselie
  • 1 sjalotje
  • 1 teentje knoflook
  • rasp van 1 citroen
  • zout en peper

Instructies

  • Richt de bbq in voor de directe bereiding en verwarm voor op 175°C.
  • Meng de roomboter samen met fijngesneden salie, peterselie, sjalot en knoflook, citroenrasp, zout en peper in een kommetje en zet weg voor later gebruik.
  • Met de gevogelteschaar knip je nu aan weerszijden langs de ruggengraat van de kip. Als je de ruggengraat hebt weggeknipt, draai je de kip om en hak je eenvoudig door het borstbeen heen. Dit zorgt ervoor dat de kip mooi plat komt te liggen en gelijkmatig gaart.
  • Met je vingers ga je nu onder het vel van de kip en maak je de huid voorzichtig los van de filets en dijen door je vinger heen en weer te bewegen. Verdeel nu 3/4 van de kruidenboter onder de huid van de kip en smeer goed uit. Smeer de kip aan de buitenkant in met de rest van de kruidenboter.
  • Verwarm de pan op de bbq. Meng de krieltjes samen met 3 eetlepels olijfolie en de bbq-rub. Bak deze in de pan rondom goudbruin. Zet afgedekt onder aluminiumfolie weg voor later gebruik.
  • Zorg voor voldoende afstand tussen de kolen en het rooster (ca. 20 cm) en voeg 2 Beer Barrel chunks toe. Vul de spray-bottle met het bier.
  • Leg de kip met de huidzijde naar boven op het bbq-rooster en sluit de deksel. Rook en rooster de kip ca. 30 minuten en kijk af en toe of de onderzijde van de kip niet te hard gaat. Spray elke 10 minuten de kip even in met wat bier.
  • Draai de kip na een half uur om, besproei nogmaals met wat bier en laat de huidzijde nu in ca. 15 minuten knapperig en goudbruin garen. Bij een kerntemperatuur van 70°C is de kip gaar. Laat 5-10 minuten rusten onder aluminiumfolie.
  • Serveer de kip met de aardappeltjes en partjes citroen. Garneer met granaatappelpitjes, verkruimelde feta en fijngesneden peterselie.

Video

Notities

Deze video is i.s.m. Rookplankje.nl gemaakt.
Wij gebruiken de Beer Barrel chunks van Rookplankje.nl

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

Teriyaki Pina Colada Burger
Teriyaki Pina Colada Burger

  Teriyaki Pina Colada Burger keukenmachine met gehaktmolenkwastjekernthermometeraluminiumfolie 780 g runderlappen20 g speklapjes80 ml teriyakisaus1 ananas1 zakje geraspte kaas8 plakjes ontbijtspek4 hamburgerbroodjeszout en peperPina Coladasaus300 ml kokosroom150...

Dutch style bbq-mussels
Dutch style bbq-mussels

  Dutch style bbq-mussels gietijzeren pan 2 kg verse mosselen300 g spek50 g gezouten roomboter800 g Hollandse roerbakgroenten2 el Roquefort250 ml kookroomstokbroodbieslook Bereid een bbq voor op directe bereiding met een temperatuur van 180°C.Spoel intussen de...

Gekruide lamsrack met citrussalade
Gekruide lamsrack met citrussalade

  Gekruide lamsrack met citrussalade kernthermometer 2 lamsracksolijfolierub2 tl zout2 tl gemalen komijn1 tl gemalen koriander1 tl gemalen kardemom½ tl chiliflakes½ tl zwarte pepercitrussalade1 bloedsinaasappelen1 sinaasappel1 grapefruit2 lente-uitjes8...

BBQ-bearclaw of BBQ-berenklauw
BBQ-bearclaw of BBQ-berenklauw

  BBQ-bearclaw / BBQ-berenklauw pankernthermometerhouten satéprikkers 500 g rundergehakt1 el bbq-rub2 uienbbq-sauszout en pepersatésaus150 g pindakaas2 el mirin2½ el sojasaus2 tl honing½ tl knoflookpoeder80 ml kokend water Richt de barbecue in met een indirect en...

BBQ-carnitas in bao buns
BBQ-carnitas in bao buns

  BBQ-carnitas in bao buns kernthermometerDutch Oven procureur van ca. 1100 grambbq-rublittle gembao bunslente-uikruidenmengsel2 el basterdsuiker1 el oregano2 tl komijnpoeder1 tl paprikapoeder1 ui5 teentjes knoflook1 rode peper2 laurierblaadjes1 sinaasappel4 el...