
BBQ Smoked Spatchcock Chicken
Equipment
- 2 Beer Barrel chunks
- gevogelteschaar
- gietijzeren koekenpan (skillet)
- fijne rasp
- spray-bottle (plantenspuit)
- kernthermometer
- aluminiumfolie
Ingrediënten
- 1 hele kip
- 500 g voorgegaarde krieltjes in de schil
- 1 el bbq-rub
- olijfolie
- 1 flesje bier bv Fire&Food BBQ-IPA van Brouwerij de Molen
- 100 g fetakaas
- 1 citroen
- 50 g granaatappelpitjes
- 15 g verse peterselie
kruidenboter
- 175 g ongezouten roomboter op kamertemperatuur
- 15 g salie
- 15 g peterselie
- 1 sjalotje
- 1 teentje knoflook
- rasp van 1 citroen
- zout en peper
Instructies
- Richt de bbq in voor de directe bereiding en verwarm voor op 175°C.
- Meng de roomboter samen met fijngesneden salie, peterselie, sjalot en knoflook, citroenrasp, zout en peper in een kommetje en zet weg voor later gebruik.
- Met de gevogelteschaar knip je nu aan weerszijden langs de ruggengraat van de kip. Als je de ruggengraat hebt weggeknipt, draai je de kip om en hak je eenvoudig door het borstbeen heen. Dit zorgt ervoor dat de kip mooi plat komt te liggen en gelijkmatig gaart.
- Met je vingers ga je nu onder het vel van de kip en maak je de huid voorzichtig los van de filets en dijen door je vinger heen en weer te bewegen. Verdeel nu 3/4 van de kruidenboter onder de huid van de kip en smeer goed uit. Smeer de kip aan de buitenkant in met de rest van de kruidenboter.
- Verwarm de pan op de bbq. Meng de krieltjes samen met 3 eetlepels olijfolie en de bbq-rub. Bak deze in de pan rondom goudbruin. Zet afgedekt onder aluminiumfolie weg voor later gebruik.
- Zorg voor voldoende afstand tussen de kolen en het rooster (ca. 20 cm) en voeg 2 Beer Barrel chunks toe. Vul de spray-bottle met het bier.
- Leg de kip met de huidzijde naar boven op het bbq-rooster en sluit de deksel. Rook en rooster de kip ca. 30 minuten en kijk af en toe of de onderzijde van de kip niet te hard gaat. Spray elke 10 minuten de kip even in met wat bier.
- Draai de kip na een half uur om, besproei nogmaals met wat bier en laat de huidzijde nu in ca. 15 minuten knapperig en goudbruin garen. Bij een kerntemperatuur van 70°C is de kip gaar. Laat 5-10 minuten rusten onder aluminiumfolie.
- Serveer de kip met de aardappeltjes en partjes citroen. Garneer met granaatappelpitjes, verkruimelde feta en fijngesneden peterselie.