Ciabatta

Recept afdrukken
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht, Lunch
Trefwoord brood, ciabatta
Bereidingstijd 3 uur
Porties 1 brood

Equipment

  • keukenmachine (eventueel)

Ingrediënten

  • 1 kg eiwitrijke bloem 100% (12% proteïne)
  • roggebloem voor bestuiven alternatief tarwebloem
  • 650 ml water 65%
  • 20 g verse gist 2%
  • 20 g zout 2%
  • 150 ml lauw inwaswater* 15%

Instructies

  • Kneed of draai een deeg van alle grondstoffen, behalve het inwaswater*. Als je een dun vliesje kunt trekken van het deeg, dan het lauwe inwaswater langzaam toevoegen. Het deeg moet een temperatuur hebben van 27°C.
  • Doe het deeg in een bak en laat het afgedekt op een warme plek 45 minuten rijzen.
  • Stuif voldoende roggebloem op je werkbank. Leg het deeg op de bank en egaliseer het. Let op: niet fijndrukken.
  • Snijd de ciabatta op de gewenste maat. Laat het brood 90 minuten narijzen. Leg het eventueel tussen keukendoeken die zijn bestoven met voldoende bloem.
  • Verhit de oven of barbecue tot 230°C en bak het in 24 minuten gaar en bruin.

Notities

* Inwaswater voeg je tijdens het kneden toe en is afhankelijk van de temperatuur van het deeg koud of warm water.
Tip
  • Beleg het broodje met rosbief en zelfgemaakte pesto.
Dit recept is van Niek van Waarde. Niek werkt bij Sonneveld, één van Nederlands grootste leveranciers van bakkerijgrondstoffen en is lid van het Nederlands Boulangerieteam. Samen met mede-teamlid Michel Schröder werd hij wereldkampioen bij de International Bakery Cup 2020, een prestigieuze wedstrijd voor de beste professionele bakkers ter wereld. Wij mogen van Niek dit heerlijke broodrecept met jullie delen.

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

BBQ honey chicken wings
BBQ honey chicken wings

  BBQ honey chicken wings gietijzeren pankernthermometer 1 kg kippenvleugelsmarinade6 el sojasausflinke scheut olijfolie1 el zoetzure chilisaus1 el kiprub1 el pilipili kruiden of chilipoeder1 tl zout1 tl knoflookpoederglaze3 teentjes knoflook1 ui4 el ketchup2 el...

Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout
Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout

  Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout kernthermometeraluminiumfolievijzel 1 varkensrack (ca. 1,3 kg)oliezoethoutrub1 el zwarte peper1 el zoethoutpoeder1 el zout10 pimentbolletjes Richt de barbecue in voor de indirecte methode en verhit tot...

Cinnamon Beef Roll – hartige kaneelbroodjes
Cinnamon Beef Roll – hartige kaneelbroodjes

  Cinnamonbeef roll met peren-bbqsaus gietijzeren panpizzasteenbakpapierrasp 250 g rundergehakt1 sjalotje1 el sambalolie1 pak kant-en-klaar kaneelbroodjesperen-bbqglaze90 ml tomatenketchup2 tl worcestersaus1 tl azijn1 el bruinebasterdsuiker1 tl paprikapoeder½ tl...

Pittig broodje BBQ-rund
Pittig broodje BBQ-rund

  Pittig broodje BBQ-rund gietijzeren panhandjevol 2 el plantaardige olie1 ui2 teentjes knoflook1 rode peper700 g rundergehakt1 el tomatenpuree2 tl kerriepoeder1 tl tabasco1 el bloem400 g gehakte tomaten in blik2 el chutney150 ml water4 eierenkoriander (ter...

Geplankte kabeljauw met kokosrijst
Geplankte kabeljauw met kokosrijst

Geplankte kabeljauw met kokosrijst gietijzeren panrookplankkernthermometer 4 stevige witte visfilets (wij gebruiken kabeljauw)2 tl olieverse koriander (ter garnering)kokosrijst190 g jasmijnrijst270 ml blikje kokosmelk120 ml koud waterThaise dressing2 el zoete...