Ciabatta

Recept afdrukken
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht, Lunch
Trefwoord brood, ciabatta
Bereidingstijd 3 uur
Porties 1 brood

Equipment

  • keukenmachine (eventueel)

Ingrediënten

  • 1 kg eiwitrijke bloem 100% (12% proteïne)
  • roggebloem voor bestuiven alternatief tarwebloem
  • 650 ml water 65%
  • 20 g verse gist 2%
  • 20 g zout 2%
  • 150 ml lauw inwaswater* 15%

Instructies

  • Kneed of draai een deeg van alle grondstoffen, behalve het inwaswater*. Als je een dun vliesje kunt trekken van het deeg, dan het lauwe inwaswater langzaam toevoegen. Het deeg moet een temperatuur hebben van 27°C.
  • Doe het deeg in een bak en laat het afgedekt op een warme plek 45 minuten rijzen.
  • Stuif voldoende roggebloem op je werkbank. Leg het deeg op de bank en egaliseer het. Let op: niet fijndrukken.
  • Snijd de ciabatta op de gewenste maat. Laat het brood 90 minuten narijzen. Leg het eventueel tussen keukendoeken die zijn bestoven met voldoende bloem.
  • Verhit de oven of barbecue tot 230°C en bak het in 24 minuten gaar en bruin.

Notities

* Inwaswater voeg je tijdens het kneden toe en is afhankelijk van de temperatuur van het deeg koud of warm water.
Tip
  • Beleg het broodje met rosbief en zelfgemaakte pesto.
Dit recept is van Niek van Waarde. Niek werkt bij Sonneveld, één van Nederlands grootste leveranciers van bakkerijgrondstoffen en is lid van het Nederlands Boulangerieteam. Samen met mede-teamlid Michel Schröder werd hij wereldkampioen bij de International Bakery Cup 2020, een prestigieuze wedstrijd voor de beste professionele bakkers ter wereld. Wij mogen van Niek dit heerlijke broodrecept met jullie delen.

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

Dutch style bbq-mussels
Dutch style bbq-mussels

Dutch style bbq-mussels gietijzeren pan 2 kg verse mosselen300 g spek50 g gezouten roomboter800 g Hollandse roerbakgroenten2 el Roquefort250 ml kookroomstokbroodbieslook Bereid een bbq voor op directe bereiding met een temperatuur van 180°C.Spoel intussen de mosselen...

Gekruide lamsrack met citrussalade
Gekruide lamsrack met citrussalade

  Gekruide lamsrack met citrussalade kernthermometer 2 lamsracksolijfolierub2 tl zout2 tl gemalen komijn1 tl gemalen koriander1 tl gemalen kardemom½ tl chiliflakes½ tl zwarte pepercitrussalade1 bloedsinaasappelen1 sinaasappel1 grapefruit2 lente-uitjes8...

BBQ-bearclaw of BBQ-berenklauw
BBQ-bearclaw of BBQ-berenklauw

  BBQ-bearclaw / BBQ-berenklauw pankernthermometerhouten satéprikkers 500 g rundergehakt1 el bbq-rub2 uienbbq-sauszout en pepersatésaus150 g pindakaas2 el mirin2½ el sojasaus2 tl honing½ tl knoflookpoeder80 ml kokend water Richt de barbecue in met een indirect en...

Dutch style bbq-mussels
BBQ-carnitas in bao buns

  BBQ-carnitas in bao buns kernthermometerDutch Oven procureur van ca. 1100 grambbq-rublittle gembao bunslente-uikruidenmengsel2 el basterdsuiker1 el oregano2 tl komijnpoeder1 tl paprikapoeder1 ui5 teentjes knoflook1 rode peper2 laurierblaadjes1 sinaasappel4 el...

BBQ Smoked Spatchcock Chicken
BBQ Smoked Spatchcock Chicken

  BBQ Smoked Spatchcock Chicken Beer Barrel chunksgevogelteschaargietijzeren koekenpan (skillet)fijne raspspray-bottle (plantenspuit)kernthermometeraluminiumfolie 1 hele kip500 g voorgegaarde krieltjes in de schil1 el bbq-rubolijfolie1 flesje bier (bv...