
Gepekelde lamskoteletjes met tijm en knoflook
Equipment
- weegschaal
Ingrediënten
- 600 lamskoteletjes
- 700 ml water
- 13 g zout
- 2 laurierblaadjes
- 3 takjes rozemarijn
- 2 el tijmblaadjes
- 1 teentje knoflook
- 1 tl grof gemalen peper
- olijfolie
Instructies
- Let op: De gouden regel bij nat pekelen is 1% zout op het complete gewicht van vlees en water. Het vlees moet net onder staan. Dus is het noodzakelijk om eerst alles goed te wegen. Zet hiervoor de kom op een weegschaal, leg het vlees erin en voeg vervolgens water toe tot het vlees net onder staat. Het totale gewicht bepaalt hoeveel zout je moet gebruiken. In dit recept gaan we uit van 600 g vlees en 700 ml water. Voor dit totaalgewicht van 1300 g hebben we dus 13 g zout nodig. Bij een andere hoeveelheid vlees en water kan er meer of minder zout nodig zijn.
- Doe 200 ml water in een pan en voeg hier 13 g zout aan toe. Giet als het zout is opgelost het zoute water in een kom en voeg 500 ml koud water toe. Roer door en laat het pekelwater goed afkoelen voordat je volgende stappen zet. Voeg de laurier en rozemarijn toe aan het pekelbad. Leg vervolgens de koteletjes in het zoute water en pekel ze 3 uur. Haal ze uit het vocht en dep ze goed droog.
- Verhit de barbecue op 200°C en richt in voor de directe methode. Pel de knoflook en wrijf het goed fijn. Meng de knoflook met de tijm, en 3 eetlepels olie. Bestrijk het vlees met een beetje pure olijfolie en rooster de koteletjes op de barbecue om en om bruin en gaar (ca. 5 minuten, dikke iets langer). Bestrijk de koteletjes op het rooster aan beide kanten met de tijm-knoflookolie en wentel om en om. Haal ze vervolgens van de barbecue en laat ze even rusten. Serveer ze met bijvoorbeeld geroosterde aardappeltjes en een tomatensalade.