Gepekelde lamskoteletjes met tijm en knoflook

Recept afdrukken
Gang Hoofdgerecht
Trefwoord lamskoteletjes, lamsvlees, pekelen
Voorbereidingstijd 3 uur
Bereidingstijd 30 minuten
Porties 4 personen

Equipment

  • weegschaal

Ingrediënten

  • 600 lamskoteletjes
  • 700 ml water
  • 13 g zout
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 takjes rozemarijn
  • 2 el tijmblaadjes
  • 1 teentje knoflook
  • 1 tl grof gemalen peper
  • olijfolie

Instructies

  • Let op: De gouden regel bij nat pekelen is 1% zout op het complete gewicht van vlees en water. Het vlees moet net onder staan. Dus is het noodzakelijk om eerst alles goed te wegen. Zet hiervoor de kom op een weegschaal, leg het vlees erin en voeg vervolgens water toe tot het vlees net onder staat. Het totale gewicht bepaalt hoeveel zout je moet gebruiken. In dit recept gaan we uit van 600 g vlees en 700 ml water. Voor dit totaalgewicht van 1300 g hebben we dus 13 g zout nodig. Bij een andere hoeveelheid vlees en water kan er meer of minder zout nodig zijn.
  • Doe 200 ml water in een pan en voeg hier 13 g zout aan toe. Giet als het zout is opgelost het zoute water in een kom en voeg 500 ml koud water toe. Roer door en laat het pekelwater goed afkoelen voordat je volgende stappen zet. Voeg de laurier en rozemarijn toe aan het pekelbad. Leg vervolgens de koteletjes in het zoute water en pekel ze 3 uur. Haal ze uit het vocht en dep ze goed droog.
  • Verhit de barbecue op 200°C en richt in voor de directe methode. Pel de knoflook en wrijf het goed fijn. Meng de knoflook met de tijm, en 3 eetlepels olie. Bestrijk het vlees met een beetje pure olijfolie en rooster de koteletjes op de barbecue om en om bruin en gaar (ca. 5 minuten, dikke iets langer). Bestrijk de koteletjes op het rooster aan beide kanten met de tijm-knoflookolie en wentel om en om. Haal ze vervolgens van de barbecue en laat ze even rusten. Serveer ze met bijvoorbeeld geroosterde aardappeltjes en een tomatensalade.

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

Mezcal-gemarineerde bavette met gegrilde ananassalsa
Mezcal-gemarineerde bavette met gegrilde ananassalsa

  Mezcal-gemarineerde bavette met gegrilde ananassalsa vacuümzak en vacumeermachinekernthermometeraluminiumfolie 1 bavettemarinade120 ml mezcal2 tl sinaasappelschil2 tl limoenrasp180 ml sinaasappelsap120 ml limoensap4 teentjes knoflook1 rode peper1 el...

Thaise varkensspiesjes
Thaise varkensspiesjes

  Thaise varkensspiesjes houten satéprikkers 400 procureurlapjes50 ml kokosroom½ bosje koriander1 limoenmarinade50 ml kokosmelk5 teentjes knoflook2 el palmsuiker2 el vissaus1 el maïzena1 el neutrale olie1 el gehakte peterselie1 tl korianderzaad1 tl sojasaus1 tl...

Vegan pulled pork bagel
Vegan pulled pork bagel

  Vegan pulled pork bagel barbecue met dekselRVS GrillmandCold smoke generator (CSG)Rookmot Applealuminiumfoliegietijzeren koekenpan (skillet) of bakplaat 750 g oesterzwammen3 el bbq-rubscheutje arachideolie6 bio vegan bagels o.i.d. (wij gebruiken Pur Pain van de...

Kipsaté satay gai
Kipsaté satay gai

  Kipsaté satay gai houten satéprikkers of ijzeren spiesjeskernthermometer1 gietijzeren pan1 gietijzeren koekenpan 500 g kippendijenmarinade1 pakje kokosmelk (a 200 ml)1 tl kurkuma1 el palmsuiker1½ el sojasauschiliflakes (naar smaak)1 teentje knoflook...

Gerookte harissa-kipgehaktballetjes
Gerookte harissa-kipgehaktballetjes

  Gerookte harissa-kipgehaktballetjes gehaktmolenkernthermometerhandvol rookhoutsmokerbox 750 g kippendijen1 sjalotje2 teentjes knoflook15 g peterselie60 g gedroogde abrikozen2 tl harissa50 g paneermeel10 g dille300 g parelcouscouszout en peperharissa-saus250 ml...