Gevulde vijgen met Parmaham van de rookplank

Recept afdrukken
Gang Desserts
Trefwoord barbecue, parmaham, roken, rookplankje, vijgen
Bereidingstijd 20 min
Passieve Tijd 2 uur
Porties 4 personen

Equipment

  • 1 x Western Red Cedar rookplank

Ingrediënten

  • 4 eetrijpe verse vijgen
  • 75 g zachte geitenkaas
  • 4 plakken Parmaham
  • 2 el honing
  • 8 gepelde walnoten
  • 4 takjes munt

Instructies

  • Leg de rookplank voor gebruik 1-2 uur onder water.
  • Richt de barbecue in voor de directe methode en verwarm voor op 160°C.
  • Was de vijgen en snijd een klein plakje van de onderzijde, zodat ze rechtop blijven staan. Aan de bovenzijde snijd je ze nu kruislings in, tot ca. 1 cm van de onderkant.
  • Duw zachtjes met 2 handen aan de onderzijde van de vijgen, zodat ze aan de bovenzijde open komen te staan. Vul de vijgen met de geitenkaas en verkruimel de walnoot erboven.
  • Wikkel om elke vijg een plak Parmaham en druppel de honing er ruim overheen.
  • Gril eerst de bereidingszijde van de plank ca. 20 seconden voor. Zet de vijgen nu op de voorgegrilde zijde van de rookplank en plaats midden op het barbecuerooster. Sluit de deksel van de barbecue.
  • Na 10-15 minuten is de Parmaham mooi knapperig en zijn de vijgen klaar om van de barbecue te halen. Garneer met het takje munt en serveer met een glas dessertwijn of port.

Notities

Dit recept is gemaakt i.s.m. Rookplankje.nl
Tip
  • Dit recept kun je ruim van te voren klaarmaken, zet het dan koud weg tot gebruik.

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

Bourbon Pork Belly chunks
Bourbon Pork Belly chunks

  Bourbon Pork Belly chunks 1 handjevol rookhoutgietijzeren schaalgietijzeren steelpancocktailprikkers 200-300 ml bourbon whisky800 g buikspek1-2 el barbecuerub4 el tomatenketchup4- 6 el barbecuesaus2 el sojasaus2 el honing Richt de barbecue in voor de indirecte...

Côte de Boeuf met rozemarijn en knoflook
Côte de Boeuf met rozemarijn en knoflook

  Côte de Boeuf met rozemarijn en knoflook 1 handvol rookhout 1 côte de Boeuf4-6 teentjes knoflook4-6 takjes rozemarijn1 bosje groene asperges500 g Roseval aardappelen (ca. 2 grote aardappelen p.p.)zout en peper Maak ca. 6 insnedes van ca. 2 cm de côte de Boeuf...

Sint–Jakobsschelpen met buffelmozzarella
Sint–Jakobsschelpen met buffelmozzarella

  vijzel 4 Sint-Jakobsschelpen2 kleine buffelmozzarella ’szeezout en peperpesto10-15 basilicumblaadjeseen handvol peterselie2 el pijnboompitten1 el geraspte Parmezaanse kaas60 ml olijfoliesap van een halve limoen Doe alle ingrediënten voor de pesto in een vijzel...

BBQ honey chicken wings
BBQ honey chicken wings

  BBQ honey chicken wings gietijzeren pankernthermometer 1 kg kippenvleugelsmarinade6 el sojasausflinke scheut olijfolie1 el zoetzure chilisaus1 el kiprub1 el pilipili kruiden of chilipoeder1 tl zout1 tl knoflookpoederglaze3 teentjes knoflook1 ui4 el ketchup2 el...

Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout
Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout

  Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout kernthermometeraluminiumfolievijzel 1 varkensrack (ca. 1,3 kg)oliezoethoutrub1 el zwarte peper1 el zoethoutpoeder1 el zout10 pimentbolletjes Richt de barbecue in voor de indirecte methode en verhit tot...