Koudgerookte wilde duif met risotto

Recept afdrukken
Gang Hoofdgerecht
Trefwoord duif, koud roken, risotto, roken
Bereidingstijd 1 uur 15 minuten
Passieve Tijd 13 uur
Porties 4 personen

Equipment

  • cold smoke generator
  • rookmot
  • gietijzeren pan (skillet)
  • gietijzeren braadpan (Dutch Oven)

Ingrediënten

  • 4 wilde duiven
  • 4 el balsamicoazijn
  • 2 el venkelzaadjes
  • 200 ml rode wijn
  • 4 laurierblaadjes
  • olijfolie
  • roomboter
  • zout en peper

risotto

  • 120 g Alkmaarse gort parelgort
  • 200 ml slagroom
  • 1 el knoflook
  • 100 g Vacherin Mont d’Or
  • zout en peper

Instructies

  • Wrijf de duiven in met peper en zout. Marineer ze 12 uur in de rode wijn, balsamicoazijn, venkel en laurier.
  • Vul de cold smoke generator met rookmot. Leg de duiven op het rooster en rook ze 2½ uur.
  • Verwarm je barbecue nu naar een temperatuur van 180°C. Verhit voor de risotto een beetje olie in de braadpan en bak hierin de fijngehakte knoflook goudbruin.
  • Haal de knoflook uit de pan en leg apart. Kook de gort in 25 minuten beetgaar. Spoel koud af.
  • Breng de slagroom aan de kook en voeg de knoflook toe. Laat de room tot de helft inkoken. Voeg de gort toe. En roer daarna de blokjes Vacherin voorzichtig door de risotto, tot de kaas gesmolten is. Breng op smaak met peper en zout.
  • Verhit olijfolie en boter in een andere pan op de barbecue. Braad hierin op hoge temperatuur de duiven 2 minuten aan. Verlaag de temperatuur naar 120°C en gaar de duiven 5 minuten na. Serveer met risotto en winterse groente.

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

Gerookte runderwangen
Gerookte runderwangen

  Gerookte runderwangen 1 handvol rookhoutkernthermometer 1-1,2 kg runderwangenbbq-rub (naar keuze)1 fles bier (Fire&Food BBQ IPA)50 g roomboter2-3 el bruine suiker Richt de barbecue in voor de indirecte methode en verwarm hem voor op 135°C.Verwijder...

Pizza-breekbrood
Pizza-breekbrood

  Pizza-breekbrood pizzasteen 1 breekbrood1 potje tomatensaus1 bol mozzarella½ zakje jong belegen kaas10-12 plakjes pepperoni of salamikruidenboter75 g gezouten boter3 teentjes knoflook1 el verse salie2 tl gedroogde basilicum1 tl gedroogde oregano1 tl gedroogde...

Bieslook-knoflook boter
Bieslook-knoflook boter

  Bieslook-knoflook boter huishoudfolie 400 g roomboter (ongezouten)olijfolie2 bollen knoflook200 g barbecurub (naar keuze)3 el bieslook (fijngesneden) Snijd de bovenkant van de knoflookbol er af en doe er wat olijfolie op.Leg deze bol een uur op een barbecue van...

Brine/pekel voor (kerst)kalkoen
Brine/pekel voor (kerst)kalkoen

  Brine/pekel voor (kerst)kalkoen emmer 1 kalkoen3,5 l karnemelk3,5 l water400 g zeezout48 g barbecuerub naar keuze (tip gebruik een All Purpose Rub) Voeg 200 gram zout aan de karnemelk, roer totdat het zout is opgelost. Voeg dan de barbecuerub toe. Daarna kan...

Kicken Kerstkalkoen
Kicken Kerstkalkoen

  Kicken Kerstkalkoen handjevol rookhoutkernthermometer 4,5 kg kalkoen (uit de brine)barbecurub naar keuze (bv een All Purpuse Rub)bieslook-kruidenboter (zie recept) Snijd de boterstaaf in schijfjes van ca. 0,5 cm dikte.Maak de huid bij de borst wat los zodat je...