Koudgerookte wilde duif met risotto

Recept afdrukken
Gang Hoofdgerecht
Trefwoord duif, koud roken, risotto, roken
Bereidingstijd 1 uur 15 min
Passieve Tijd 13 uur
Porties 4 personen

Equipment

  • cold smoke generator
  • rookmot
  • gietijzeren pan (skillet)
  • gietijzeren braadpan (Dutch Oven)

Ingrediënten

  • 4 wilde duiven
  • 4 el balsamicoazijn
  • 2 el venkelzaadjes
  • 200 ml rode wijn
  • 4 laurierblaadjes
  • olijfolie
  • roomboter
  • zout en peper

risotto

  • 120 g Alkmaarse gort parelgort
  • 200 ml slagroom
  • 1 el knoflook
  • 100 g Vacherin Mont d’Or
  • zout en peper

Instructies

  • Wrijf de duiven in met peper en zout. Marineer ze 12 uur in de rode wijn, balsamicoazijn, venkel en laurier.
  • Vul de cold smoke generator met rookmot. Leg de duiven op het rooster en rook ze 2½ uur.
  • Verwarm je barbecue nu naar een temperatuur van 180°C. Verhit voor de risotto een beetje olie in de braadpan en bak hierin de fijngehakte knoflook goudbruin.
  • Haal de knoflook uit de pan en leg apart. Kook de gort in 25 minuten beetgaar. Spoel koud af.
  • Breng de slagroom aan de kook en voeg de knoflook toe. Laat de room tot de helft inkoken. Voeg de gort toe. En roer daarna de blokjes Vacherin voorzichtig door de risotto, tot de kaas gesmolten is. Breng op smaak met peper en zout.
  • Verhit olijfolie en boter in een andere pan op de barbecue. Braad hierin op hoge temperatuur de duiven 2 minuten aan. Verlaag de temperatuur naar 120°C en gaar de duiven 5 minuten na. Serveer met risotto en winterse groente.

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

BBQ honey chicken wings
BBQ honey chicken wings

  BBQ honey chicken wings gietijzeren pankernthermometer 1 kg kippenvleugelsmarinade6 el sojasausflinke scheut olijfolie1 el zoetzure chilisaus1 el kiprub1 el pilipili kruiden of chilipoeder1 tl zout1 tl knoflookpoederglaze3 teentjes knoflook1 ui4 el ketchup2 el...

Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout
Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout

  Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout kernthermometeraluminiumfolievijzel 1 varkensrack (ca. 1,3 kg)oliezoethoutrub1 el zwarte peper1 el zoethoutpoeder1 el zout10 pimentbolletjes Richt de barbecue in voor de indirecte methode en verhit tot...

Cinnamon Beef Roll – hartige kaneelbroodjes
Cinnamon Beef Roll – hartige kaneelbroodjes

  Cinnamonbeef roll met peren-bbqsaus gietijzeren panpizzasteenbakpapierrasp 250 g rundergehakt1 sjalotje1 el sambalolie1 pak kant-en-klaar kaneelbroodjesperen-bbqglaze90 ml tomatenketchup2 tl worcestersaus1 tl azijn1 el bruinebasterdsuiker1 tl paprikapoeder½ tl...

Pittig broodje BBQ-rund
Pittig broodje BBQ-rund

  Pittig broodje BBQ-rund gietijzeren panhandjevol 2 el plantaardige olie1 ui2 teentjes knoflook1 rode peper700 g rundergehakt1 el tomatenpuree2 tl kerriepoeder1 tl tabasco1 el bloem400 g gehakte tomaten in blik2 el chutney150 ml water4 eierenkoriander (ter...

Geplankte kabeljauw met kokosrijst
Geplankte kabeljauw met kokosrijst

Geplankte kabeljauw met kokosrijst gietijzeren panrookplankkernthermometer 4 stevige witte visfilets (wij gebruiken kabeljauw)2 tl olieverse koriander (ter garnering)kokosrijst190 g jasmijnrijst270 ml blikje kokosmelk120 ml koud waterThaise dressing2 el zoete...