Koudgerookte wilde duif met risotto

Recept afdrukken
Gang Hoofdgerecht
Trefwoord duif, koud roken, risotto, roken
Bereidingstijd 1 uur 15 minuten
Passieve Tijd 13 uur
Porties 4 personen

Equipment

  • cold smoke generator
  • rookmot
  • gietijzeren pan (skillet)
  • gietijzeren braadpan (Dutch Oven)

Ingrediënten

  • 4 wilde duiven
  • 4 el balsamicoazijn
  • 2 el venkelzaadjes
  • 200 ml rode wijn
  • 4 laurierblaadjes
  • olijfolie
  • roomboter
  • zout en peper

risotto

  • 120 g Alkmaarse gort parelgort
  • 200 ml slagroom
  • 1 el knoflook
  • 100 g Vacherin Mont d’Or
  • zout en peper

Instructies

  • Wrijf de duiven in met peper en zout. Marineer ze 12 uur in de rode wijn, balsamicoazijn, venkel en laurier.
  • Vul de cold smoke generator met rookmot. Leg de duiven op het rooster en rook ze 2½ uur.
  • Verwarm je barbecue nu naar een temperatuur van 180°C. Verhit voor de risotto een beetje olie in de braadpan en bak hierin de fijngehakte knoflook goudbruin.
  • Haal de knoflook uit de pan en leg apart. Kook de gort in 25 minuten beetgaar. Spoel koud af.
  • Breng de slagroom aan de kook en voeg de knoflook toe. Laat de room tot de helft inkoken. Voeg de gort toe. En roer daarna de blokjes Vacherin voorzichtig door de risotto, tot de kaas gesmolten is. Breng op smaak met peper en zout.
  • Verhit olijfolie en boter in een andere pan op de barbecue. Braad hierin op hoge temperatuur de duiven 2 minuten aan. Verlaag de temperatuur naar 120°C en gaar de duiven 5 minuten na. Serveer met risotto en winterse groente.

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

Dutch style bbq-mussels
Dutch style bbq-mussels

Dutch style bbq-mussels gietijzeren pan 2 kg verse mosselen300 g spek50 g gezouten roomboter800 g Hollandse roerbakgroenten2 el Roquefort250 ml kookroomstokbroodbieslook Bereid een bbq voor op directe bereiding met een temperatuur van 180°C.Spoel intussen de mosselen...

Gekruide lamsrack met citrussalade
Gekruide lamsrack met citrussalade

  Gekruide lamsrack met citrussalade kernthermometer 2 lamsracksolijfolierub2 tl zout2 tl gemalen komijn1 tl gemalen koriander1 tl gemalen kardemom½ tl chiliflakes½ tl zwarte pepercitrussalade1 bloedsinaasappelen1 sinaasappel1 grapefruit2 lente-uitjes8...

BBQ-bearclaw of BBQ-berenklauw
BBQ-bearclaw of BBQ-berenklauw

  BBQ-bearclaw / BBQ-berenklauw pankernthermometerhouten satéprikkers 500 g rundergehakt1 el bbq-rub2 uienbbq-sauszout en pepersatésaus150 g pindakaas2 el mirin2½ el sojasaus2 tl honing½ tl knoflookpoeder80 ml kokend water Richt de barbecue in met een indirect en...

Dutch style bbq-mussels
BBQ-carnitas in bao buns

  BBQ-carnitas in bao buns kernthermometerDutch Oven procureur van ca. 1100 grambbq-rublittle gembao bunslente-uikruidenmengsel2 el basterdsuiker1 el oregano2 tl komijnpoeder1 tl paprikapoeder1 ui5 teentjes knoflook1 rode peper2 laurierblaadjes1 sinaasappel4 el...

BBQ Smoked Spatchcock Chicken
BBQ Smoked Spatchcock Chicken

  BBQ Smoked Spatchcock Chicken Beer Barrel chunksgevogelteschaargietijzeren koekenpan (skillet)fijne raspspray-bottle (plantenspuit)kernthermometeraluminiumfolie 1 hele kip500 g voorgegaarde krieltjes in de schil1 el bbq-rubolijfolie1 flesje bier (bv...