
Rode wijn steak met geflambeerde loaded potatoes
Equipment
- ziplock
- spatel
- skillet
- kernthermometer
Ingrediënten
- 4 entrecotes
marinade
- 180 ml rode wijn
- 100 ml olijfolie
- 1 el citroensap
- ½ tl zeezout
- ½ tl zwarte peper
- 4 teentjes knoflook fijngehakt
- ½ tl rozemarijn
geflambeerde loaded potatoes
- 500 g roseval aardappelen
- 250 g plakjes ontbijtspek
- olijfolie
- 1 bakje zure room
- 3 el citroensap
- ½ tl citroenschil
- 1 el bieslook
- 1 lente-uitje
- 1 zakje geraspte Parmezaanse kaas
- Mezcal om mee te flamberen
- zout en peper
geglaceerde wortelen
- 500 g wortelen
- 4 el boter
- 125 g bruine suiker
- 2 el water
- zout en peper
Instructies
- Doe alle ingrediënten voor de marinade in een ziplock met het vlees erin. Laat minimaal 30 minuten (tot een nacht) marineren in de koelkast.
- Haal het vlees uit de zak en dep het goed droog. Smeer de steak aan beide kanten licht in met olie en zout.
- Richt de bbq in voor de directe bereiding en verwarm voor op 200°C. Gril de steak tot een kern van 52°C en laat, losjes onder aluminiumfolie, het 5 minuten rusten.
- Bereid in de tussentijd de bijgerechten.
Geflambeerde loaded aardappelen
- Kook de aardappelen van te voren ca. 8-12 minuten tot ze net gaar zijn. Laat ze afkoelen en dep ze droog.
- Gril het spek mooi krokant en laat uitlekken op keukenpapier en verkruimel.
- Leg de aardappelen op de bakring en druk ze met een spatel plat. Besprenkel royaal met olijfolie, zout en peper. Gril ze ca. 18 minuten en keer ze halverwege om. Flambeer ze op het laatst met de Mezcal.
- Klop ondertussen de zure room en het citroensap samen in een kleine mengkom. Roer de citroenschil, gesnipperde bieslook en lente-uitje door. Breng op smaak met zout.
- Beleg de aardappelen met de zure roomsaus, spek, Parmezaanse kaas en zout en peper.
Geglaceerde wortelen
- Kook de wortelen 6 minuten, giet af en dep droog.
- Smelt de boter in een skillet. Klop de bruine suiker en het water erdoor. Laat de glaze ca. 3 minuten sudderen tot het glad en ingedikt is. Meng de wortelen er doorheen en breng op smaak met zout en peper.
Serveren
- Snijd het vlees in mooi plakjes en bestrooi nog royaal met peper. Serveer met de geglaceerde wortelen en de geflambeerde loaded potatoes.