Rode wijn steak met geflambeerde loaded potatoes

Recept afdrukken
Gang Hoofdgerecht
Trefwoord aardappel, barbecook, entrecote, loaded, loaded potatoes, nestor, rode wijn, smashed, steak, wijn
Voorbereidingstijd 12 uur
Bereidingstijd 45 minuten
Porties 4 personen

Equipment

  • ziplock
  • spatel
  • skillet
  • kernthermometer

Ingrediënten

  • 4 entrecotes

marinade

  • 180 ml rode wijn
  • 100 ml olijfolie
  • 1 el citroensap
  • ½ tl zeezout
  • ½ tl zwarte peper
  • 4 teentjes knoflook fijngehakt
  • ½ tl rozemarijn

geflambeerde loaded potatoes

  • 500 g roseval aardappelen
  • 250 g plakjes ontbijtspek
  • olijfolie
  • 1 bakje zure room
  • 3 el citroensap
  • ½ tl citroenschil
  • 1 el bieslook
  • 1 lente-uitje
  • 1 zakje geraspte Parmezaanse kaas
  • Mezcal om mee te flamberen
  • zout en peper

geglaceerde wortelen

  • 500 g wortelen
  • 4 el boter
  • 125 g bruine suiker
  • 2 el water
  • zout en peper

Instructies

  • Doe alle ingrediënten voor de marinade in een ziplock met het vlees erin. Laat minimaal 30 minuten (tot een nacht) marineren in de koelkast.
  • Haal het vlees uit de zak en dep het goed droog. Smeer de steak aan beide kanten licht in met olie en zout.
  • Richt de bbq in voor de directe bereiding en verwarm voor op 200°C. Gril de steak tot een kern van 52°C en laat, losjes onder aluminiumfolie, het 5 minuten rusten.
  • Bereid in de tussentijd de bijgerechten.

Geflambeerde loaded aardappelen

  • Kook de aardappelen van te voren ca. 8-12 minuten tot ze net gaar zijn. Laat ze afkoelen en dep ze droog.
  • Gril het spek mooi krokant en laat uitlekken op keukenpapier en verkruimel.
  • Leg de aardappelen op de bakring en druk ze met een spatel plat. Besprenkel royaal met olijfolie, zout en peper. Gril ze ca. 18 minuten en keer ze halverwege om. Flambeer ze op het laatst met de Mezcal.
  • Klop ondertussen de zure room en het citroensap samen in een kleine mengkom. Roer de citroenschil, gesnipperde bieslook en lente-uitje door. Breng op smaak met zout.
  • Beleg de aardappelen met de zure roomsaus, spek, Parmezaanse kaas en zout en peper.

Geglaceerde wortelen

  • Kook de wortelen 6 minuten, giet af en dep droog.
  • Smelt de boter in een skillet. Klop de bruine suiker en het water erdoor. Laat de glaze ca. 3 minuten sudderen tot het glad en ingedikt is. Meng de wortelen er doorheen en breng op smaak met zout en peper.

Serveren

  • Snijd het vlees in mooi plakjes en bestrooi nog royaal met peper. Serveer met de geglaceerde wortelen en de geflambeerde loaded potatoes.

Video

Notities

Wij gebruiken de Nestor van Barbecook.
Deze receptvideo is i.s.m. Barbecook gemaakt.

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

Mezcal-gemarineerde bavette met gegrilde ananassalsa
Mezcal-gemarineerde bavette met gegrilde ananassalsa

  Mezcal-gemarineerde bavette met gegrilde ananassalsa vacuümzak en vacumeermachinekernthermometeraluminiumfolie 1 bavettemarinade120 ml mezcal2 tl sinaasappelschil2 tl limoenrasp180 ml sinaasappelsap120 ml limoensap4 teentjes knoflook1 rode peper1 el...

Thaise varkensspiesjes
Thaise varkensspiesjes

  Thaise varkensspiesjes houten satéprikkers 400 procureurlapjes50 ml kokosroom½ bosje koriander1 limoenmarinade50 ml kokosmelk5 teentjes knoflook2 el palmsuiker2 el vissaus1 el maïzena1 el neutrale olie1 el gehakte peterselie1 tl korianderzaad1 tl sojasaus1 tl...

Vegan pulled pork bagel
Vegan pulled pork bagel

  Vegan pulled pork bagel barbecue met dekselRVS GrillmandCold smoke generator (CSG)Rookmot Applealuminiumfoliegietijzeren koekenpan (skillet) of bakplaat 750 g oesterzwammen3 el bbq-rubscheutje arachideolie6 bio vegan bagels o.i.d. (wij gebruiken Pur Pain van de...

Kipsaté satay gai
Kipsaté satay gai

  Kipsaté satay gai houten satéprikkers of ijzeren spiesjeskernthermometer1 gietijzeren pan1 gietijzeren koekenpan 500 g kippendijenmarinade1 pakje kokosmelk (a 200 ml)1 tl kurkuma1 el palmsuiker1½ el sojasauschiliflakes (naar smaak)1 teentje knoflook...

Gerookte harissa-kipgehaktballetjes
Gerookte harissa-kipgehaktballetjes

  Gerookte harissa-kipgehaktballetjes gehaktmolenkernthermometerhandvol rookhoutsmokerbox 750 g kippendijen1 sjalotje2 teentjes knoflook15 g peterselie60 g gedroogde abrikozen2 tl harissa50 g paneermeel10 g dille300 g parelcouscouszout en peperharissa-saus250 ml...