Toscaanse varkensrug

Recept afdrukken
Gang Hoofdgerecht
Trefwoord barbecue, braadspit, buiten koken, citroen, rozemarijn, varkensvlees
Porties 4

Equipment

  • pan
  • vijzel of keukenmachine
  • lekbak
  • kernthermometer
  • braadspit

Ingrediënten

  • 1 uitgebeende varkensrug ca. 1½ kg
  • 500-700 ml kippenbouillon

pekel

  • 250 ml droge witte wijn
  • 120 g grof zeezout
  • 4 el ruwe rietsuiker
  • 2 takjes rozemarjin
  • 2 takjes salie
  • 120 ml water
  • 1 l ijskoud water

kruidenpasta

  • 3 teentjes knoflook
  • 2 el fijngehakte rozemarijnblaadjes
  • 2 el fijngehakte salie
  • 1 el citroensap
  • ½ tl grof zeezout
  • ¼ tl versgemalen zwarte peper
  • 3 el olijfolie

Instructies

  • Meng voor de pekel de wijn met 120 ml water, het zout, de suiker, rozemarijn en salie in een pan. Verhit alles op matig tot hoog vuur en laat het geheel al roerend zachtjes koken. Neem de pan van het vuur. Voeg 1 l ijskoud water toe en laat de pekel afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Leg de varkensrug met de vetzijde naar boven in een grote schaal, zodat de pekel het vlees helemaal kan bedekken. Giet de pekel erbij en verzwaar het vlees met een bord o.i.d., zodat het onder water blijft. Voeg indien nodig nog wat koud water toe. Zet de schaal afgedekt minstens 6 uur of een nacht in de koelkast.
  • Doe voor de kruidenpasta het knoflook, de rozemarijn, salie, het citroensap, het citroenzest en zout en peper in een vijzel of keukenmachine en maak er een fijne pasta van. Roer de olie erdoor.
  • Neem het vlees uit de pekel (gooi de pekel weg), dep het droog en wrijf het aan alle kanten in met de kruidenpasta. Doe het vlees in een schaal en zet deze afgedekt minsten 3 uur of hoogstens 8 uur in de koelkast. Neem het vlees uit de koelkast kort voordat je de barbecue klaarmaakt.
  • Maak de barbecue klaar voor indirect grillen bij matige hitte (180-200°C).
  • Gebruik je een houtskool barbecue, plaats dan een lekbakje onder het braadspit tussen de twee hoopjes kolen. Gebruik je een gasbarbecue, plaats het lekbakje dan op het rooster op de plek waarboven later het vlees aan het braadspit hangt. Doe 500 ml bouillon in het lekbakje.
  • Maak het braadspit klaar; en spies het vlees eraan. Trek de barbecuehandschoenen aan en plaats het braadspit zodanig dat het vlees precies boven het lekbakje hangt. Schakel de motor aan.
  • Gril het vlees met gesloten deksel 50-60 minuten boven indirecte matige hitte, tot de kerntemperatuur van 60-63°C is bereikt. Controleer na 40 minuten of de hoeveelheid bouillon in het lekbakje nog voldoende is. Mocht het leeg zijn giet er dan 100-120 ml bouillon in.
  • Trek de barbecuehandschoenen aan en til het braadspit uit de barbecue. Leg het braadspit met het vlees op de snijplank. Laat het vlees 15 minuten rusten. Haal het vlees van het spit en snijd in plakjes. Schenk de overige vleessappen en bouillon uit het lekbakje over het vlees en serveer direct.

Video

Notities

Deze receptvideo is i.s.m. Weber gemaakt.

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

Dutch style bbq-mussels
Dutch style bbq-mussels

Dutch style bbq-mussels gietijzeren pan 2 kg verse mosselen300 g spek50 g gezouten roomboter800 g Hollandse roerbakgroenten2 el Roquefort250 ml kookroomstokbroodbieslook Bereid een bbq voor op directe bereiding met een temperatuur van 180°C.Spoel intussen de mosselen...

Gekruide lamsrack met citrussalade
Gekruide lamsrack met citrussalade

  Gekruide lamsrack met citrussalade kernthermometer 2 lamsracksolijfolierub2 tl zout2 tl gemalen komijn1 tl gemalen koriander1 tl gemalen kardemom½ tl chiliflakes½ tl zwarte pepercitrussalade1 bloedsinaasappelen1 sinaasappel1 grapefruit2 lente-uitjes8...

BBQ-bearclaw of BBQ-berenklauw
BBQ-bearclaw of BBQ-berenklauw

  BBQ-bearclaw / BBQ-berenklauw pankernthermometerhouten satéprikkers 500 g rundergehakt1 el bbq-rub2 uienbbq-sauszout en pepersatésaus150 g pindakaas2 el mirin2½ el sojasaus2 tl honing½ tl knoflookpoeder80 ml kokend water Richt de barbecue in met een indirect en...

Dutch style bbq-mussels
BBQ-carnitas in bao buns

  BBQ-carnitas in bao buns kernthermometerDutch Oven procureur van ca. 1100 grambbq-rublittle gembao bunslente-uikruidenmengsel2 el basterdsuiker1 el oregano2 tl komijnpoeder1 tl paprikapoeder1 ui5 teentjes knoflook1 rode peper2 laurierblaadjes1 sinaasappel4 el...

BBQ Smoked Spatchcock Chicken
BBQ Smoked Spatchcock Chicken

  BBQ Smoked Spatchcock Chicken Beer Barrel chunksgevogelteschaargietijzeren koekenpan (skillet)fijne raspspray-bottle (plantenspuit)kernthermometeraluminiumfolie 1 hele kip500 g voorgegaarde krieltjes in de schil1 el bbq-rubolijfolie1 flesje bier (bv...